Hoe meer seks, hoe later je menopauze

123_koppel_seks_relatie_2020.jpg

nieuws

Er is een verband tussen seksuele activiteit en de start van de menopauze, dat blijkt uit een studie van University College Londen. Onderzoekers analyseerden daarvoor de gegevens van 2.936 vrouwen die al sinds 1996 werden opgevolgd.
De studie
Bij de eerste interviews, toen de vrouwen gemiddeld 45 jaar oud waren, polsten de wetenschappers naar de gezondheid en levensstijl, en noteerden ze ook hoe vaak de dames seksueel actief waren in de laatste zes maand. 64% gaf aan wekelijks een of andere vorm van seksuele interactie te hebben. Geen enkele dame zat toen al in de menopauze. In het daaropvolgende decennium had 45% van de dames geen menstruatiecyclus meer. Zo konden de wetenschappers kijken of er al dan niet een link is tussen beide.  
De conclusie
Wie wekelijks seksueel actief is, heeft 28% minder kans om vroeg in menopauze te gaan dan wie minder dan één keer per maand met een partner rollebolt. En zelfs als je het niveau van educatie, de BMI, het rookgedrag, het oestrogeengehalte en de datum van de eerste menstruatie meetelt, blijft dit percentage boven water staan. 
Hoe komt het dan?
Volgens de onderzoekers heeft het te maken met hoeveel energie een lichaam steekt in de eisprong. Hoe meer seksuele activiteit het vrouwenlichaam ervaart, hoe meer het denkt dat er een zwangerschap mogelijk is, waardoor de menstruele cyclus actief blijft. Een aantal wetenschappers gelooft in de ‘grootmoeder-stelling’: hoe minder seks, hoe meer je lichaam vruchtbaarheidsmechanismen uitschakelt om zo extra energie te kunnen pompen in andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld het zorgen voor kleinkinderen.

Bronnen:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.191020
https://www.medicalnewstoday.com/articles/having-less-sex-linked-to-earlier-menopause#Possible-explanations-for-this-link

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram