Waarom je zeker moet stoppen met roken als je zwanger wilt worden

Laatst bijgewerkt: augustus 2020
unsplash_vrouw_telefoon_sigaret.jpg

dossier Er zijn heel veel redenen waarom je beter stop met roken als je zwanger wil worden. Best nog is te stoppen op het moment dat je een zwangerschapswens heeft. Sommige vrouwen stoppen al een tijdje met de pil voor ze echt zwanger willen worden en schakelen even over op een condoom, om al die hormonen uit hun bloed te krijgen. Dit doen ze het best ook met de sigaret.
Hoewel de gevolgen van roken gekend zijn, slaagt ongeveer de helft van de rokende vrouwen er niet in om tijdens de zwangerschap te stoppen met roken.

1. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid
• Vrouwen die roken worden moeilijker zwanger. Rokende vrouwen doen er ongeveer twee tot drie keer langer over dan niet-rokende vrouwen. Bij rokende vrouwen worden immers minder eicellen geproduceerd en is er meer kans op een miskraam.
• Door de snellere afname van de reserve aan eicellen, zou een rokende vrouw één tot vier jaar vroeger in menopauze gaan.
• Passief roken, d.w.z. als je partner rookt, leidt evenzeer tot verminderde vruchtbaarheid.
• Rokende vrouwen hebben meer tijd nodig om via in-vitrofertilisatie zwanger te geraken. Studies hebben aangetoond dat rokende vrouwen ongeveer twee keer meer IVF-cycli nodig hebben dan niet-rokende om tot een zwangerschap te komen. De implantatiekans wordt opnieuw normaal als je stopt met roken als je aan een IVF-behandeling begint, vergelijkbaar met die van niet-rooksters.
• Mannen hebben minder goed sperma en is de kans op impotentie ook groter dan bij niet-rokende mannen. De zaadkwaliteit bij mannen geboren uit moeders die meer dan tien sigaretten per dag rookten tijdens de zwangerschap, is eveneens verlaagd was.

2. Roken is slecht voor de moeder
• Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Je hebt meer kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat dan weer kan leiden tot onvruchtbaarheid. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ook je eigen leven in gevaar brengen. De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ligt vier keer hoger bij zware rooksters (meer dan twintig sigaretten per dag).
• Kans op bloedingenWie rookt tijdens haar zwangerschap, heeft meer kans op bloedingen, ook tijdens de latere maanden van de zwangerschap.
• Misselijkheid
Zwangere vrouwen die roken hebben 20% meer kans om regelmatig misselijk te zijn in de eerste helft van hun zwangerschap en 66% meer kans in de tweede helft van de zwangerschap.
• Infecties aan de urinewegen
Rokende zwangere vrouwen hebben meer kans op urinaire infecties.

3. Roken is slecht voor je kind
• Een miskraam
Bij rokende moeders is het risico op een late miskraam tot 3 keer groter. Ze hebben vaker last van bloedingen, het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen. Als je stopt, is dit risico weer vergelijkbaar met dat van niet-rokers.
• Misvormingen
Zelfs het gebruik van 10 sigaretten per dag kan afwijkingen veroorzaken aan de vingers en de tenen. Het risico verhoogt met het aantal sigaretten.
• Een laag geboortegewicht
Door het roken krijgt de foetus te veel koolstofmonoxide binnen en te weinig zuurstof. Hierdoor stijgt het hemoglobineniveau, wat de groei afremt en de verdere ontwikkeling van het kind beïnvloedt. De baby heeft doorgaans een lager geboortegewicht (ongeveer 200 g minder), zodat er ook meer kans is dat de baby lichter weegt dan het minimumgewicht. Dit verhoogt op zijn beurt de kans dat de foetus of baby sterft tussen de 28ste week zwangerschap en de 1ste week na de geboorte. De kinderen kunnen ook later in hun ontwikkeling zowel fysiek als mentaal achterstaan op hun leeftijdsgenootjes. Zo zijn ze vaak kleiner, vertonen ze meer gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en presteren ze minder goed op schoolse vakken zoals leestests.
Als je stopt met roken zodra je zwanger wordt, dan zal het geboortegewicht van je baby net zo evolueren als dat van een niet-rokende moeder.
• Een premature geboorte
Baby's van rokende moeders lopen het risico te vroeg geboren te worden.
• Wiegendood
Het risico op wiegendood vergroot aanzienlijk bij baby’s van rokende ouders. Gelukkig komt wiegendood heel weinig voor en daalde het aantal sterftes de voorbije jaren spectaculair.
• Borstvoeding
Baby’s van rokende moeders zijn rustelozer en zuigen minder sterk.
Moedermelk van rokende moeders bevat nicotine, waardoor de baby went aan deze stof. Bij het roken van zijn eerste sigaret op latere leeftijd zal het kind die moedersmaak terugvinden en veeleer geneigd zijn te blijven roken.


bron: www.tegenkanker.be; Transparantiefiche - Hulpmiddelen bij rookstop - www.bcfi.be; www.rookvrijezwangerschap.be


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram