Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby

123-sigar-passief-roken-baby-08-16.jpg

nieuws Vaders die roken, weten dat dat slecht is voor hun zwangere vrouw en hun kind. Alle reden om te stoppen, zegt driekwart van hen. Toch blijven de meeste vaders roken. De kans op longziekten en wiegendood is dan groter en deze kinderen krijgen niet de kans om rookvrij op te groeien. Dat meldt het Longfonds.

Driekwart van de rokende vaders met een baby op komst of een kind tot één jaar, zou stoppen als het een risico is voor het kind. Dat blijkt uit onderzoek dat het Longfonds onder aanstaande en jonge vaders liet doen. "Er is al veel bekend over zwangeren en stoppen met roken, maar naar de vaders werd nooit gekeken. Terwijl deze cijfers tonen dat juist zij verschil kunnen maken voor de nieuwe rookvrije generatie", zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In de rookvrije generatie worden opgroeiende kinderen beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Minderen
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste vaders wel weten dat roken slecht is voor kinderen en zwangere vrouwen. Maar de meerderheid vindt zelf stoppen niet nodig en past hooguit het gedrag wat aan: de helft rookt voortaan buiten, de rest rookt thuis als het kind niet in de buurt is of rookt minder dan voorheen. Een kwart van de aanstaande of kersverse vaders die roken, houdt niet bewust rekening met roken rondom kinderen. "Het is belangrijk dat vaders inzien dat roken, ook al doen ze dat niet pal naast hun baby, toch een risico is voor hun kind" aldus Rutgers.

Risico's voor de baby
Kinderen die meeroken, hebben meer kans op longinfecties, astma en wiegendood. Ook als kinderen niet in de buurt zijn, komen ze in aanraking met de schadelijke stoffen die roken in huis achterlaat.
Bovendien is de drempel voor kinderen lager om zelf te gaan roken als zij een ander met een sigaret zien. Het is belangrijk dat kinderen de gezonde sociale norm leren om dat vol te houden. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.
Het Longfonds moedigt alle (aanstaande) vaders aan om te stoppen met roken. Stoppen is niet eenvoudig, maar met advies en ondersteuning is de kans van slagen groter.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram