Hoe veilig is de e-sigaret?

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-e-sigaret-06-18.jpg

dossier

De e-sigaret is haast niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de gewone sigaret. Maar is ze wel helemaal veilig?

De e-sigaret wordt nog maar tien jaar gebruikt, dus de samenstelling ervan is nog niet zo goed onderzocht als die van de gewone sigaret. Het is dan ook niet volledig zeker dat de e-sigaret honderd procent veilig is.

Toch lijkt de e-sigaret voorlopig een betere keuze te zijn dan de tabakssigaret. Onderzoek heeft al aangetoond dat de concentratie schadelijke stoffen in een e-sigaret veel lager is. Ook het risico op ziekten zoals chronische bronchitis en astma is kleiner.

Een e-sigaret is een apparaat waarin een vloeistof verhit wordt, wat voor damp zorgt. Die damp bevat nicotine, de stof die tot verslaving leidt. Het verschil met de gewone sigaret is dat je de dosis nicotine veel beter kunt regelen. Je kunt de nicotine zelfs helemaal weglaten. Daarnaast zijn de concentraties van de talrijke schadelijke stoffen in een e-sigaret lager. In België rookt 20 procent van de bevolking tabakssigaretten. Daarvan heeft 14 procent ooit al een e-sigaret gebruikt.

Wat zijn de risico’s van een e-sigaret?
De gezondheidsrisco’s op lange termijn zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Veel experten staan dan ook kritisch tegenover de e-sigaret. Voorlopig zien artsen vooral problemen op korte termijn, zoals irritaties in de mond of keel.

Hoe kan de e-sigaret u helpen om te stoppen met roken?
Bij het stoppen met roken met behulp van een e-sigaret bouwt de roker de dosis nicotine in de vloeistof geleidelijk af. Dat doet hij tot hij op een vooraf vastgelegde datum volledig gestopt is. Dat gebeurt onder begeleiding van een erkend tabakoloog.
Of de e-sigaret als rookstopmiddel beter werkt dan andere middelen, is nog niet voldoende bewezen. Het staat wel vast dat het minstens even effectief is.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram