Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

In dit artikel
Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

dossier

Rond week 30 (tussen week 29 en 32) vindt normaal een zesde zwangerschapscontrole plaats bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog.

Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren.

Je kan tijdens deze consultatie al je vragen over je zwangerschap en bevalling bespreken.

Onder bepaalde voorwaarden mag je tijdens de werkuren op zwangerschapsonderzoek:

  • Het onderzoek kan niet plaatsvinden buiten de werkuren.
  • De afwezigheid duurt enkel de tijd die nodig is voor het onderzoek.
  • De werkgever is vooraf verwittigd.
  • U bezorgt de werkgever nadien een medisch attest.

1. Beleving en klachten

De arts of vroedvrouw zal vragen naar het verloop en je beleving van de zwangerschap en eventuele klachten of problemen. Je kan nu ook al informatie vragen en afspraken maken rond je bevalling, over prenatale oefeningen enzovoort.
Tijdens dit controle-onderzoek zal je arts of vroedvrouw speciaal aandacht besteden aan:

  • de bewegingen van je baby
  • klachten die kunnen wijzen op pre-eclampsie, zoals hoofdpijn, wazig zicht, buikpijn, braken, oedeem van handen, gelaat en enkels en abnormale gewichtstoename
  • signalen die kunnen wijzen op een vroegtijdige ontsluiting en geboorte, zoals contracties, menstruatieachtige pijn, doffe lage rugpijn of verandering van bestaande rugpijn, drukgevoel in het bekken of verandering drukgevoel in het bekken, verandering in vaginale uitscheiding of bloedingen, buikkrampen met of zonder diarree en pijn in de dijen.

2. Onderzoeken en tests

Gewicht en BMI
Tijdens elke raadpleging word je gewogen om na te gaan of je niet te veel of te weinig bijkomt.

Bloeddruk
De bloeddruk wordt bij elke zwangerschapscontrole gemeten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) is immers een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van pre-eclampsie. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid.

Fundushoogte
Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Zo controleert de verloskundige of je kindje voldoende groeit. Hierbij wordt met een meetlint de lengte tussen het samenkomen van je linker- en rechterschaambeen (het gebied onder je navel, waar je schaambeen begint) en de bovenrand van je baarmoeder gemeten. Dit wordt de fundushoogte genoemd. De fundushoogte is een weergave van de totale massa van foetus, placenta en vruchtwater.

Normaal komt de fundushoogte overeen met de zwangerschapsduur in weken, met een afwijking van 3 à 4 cm. Bijvoorbeeld: bij een zwangerschap van 30 weken mag de hoogte van de fundus varie¨ren tussen 26 en 34 cm, maar niet meer of minder.

Controle harttonen
Je vroedvrouw of (huis)arts zal de hartslag van het kindje controleren met de doptone. Mogelijk zal het hartpatroon van de foetus vanaf nu gecontroleerd worden met cardiotocografie (CTG). CGT is een techniek waarmee de harttonen van de baby (cardio) en de weeënactiviteit van de baarmoeder (toco) tegelijk kunnen gemeten en opgevolgd worden.

Urinetest
De urine wordt onderzocht op het eiwitgehalte (proteïnurie) om nierziekten en aandoeningen van de urinewegen op te sporen en het risico op pre-eclampsie in te schatten.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zevende zwangerschapscontrole?

Bronnen:
https://domusmedica.be
https://kce.fgov.be
https://www.nhg.org

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram