Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

In dit artikel
Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

dossier De eerste keer het hartje van je baby horen kloppen is een grote mijlpaal. Maar een zwangerschapsecho geeft je nog zo veel meer informatie. Wij vertellen je wat het inhoudt en wanneer je naar het ziekenhuis moet voor zo’n echo.

Wat is een zwangerschapsecho?

Echoscopie of ultrageluidonderzoek is een techniek waarmee organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. Hierbij worden geluidsgolven met een hoge frequentie uitgezonden. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug en worden daardoor zichtbaar op een monitor.

Wat wordt bekeken tijdens een echo?

Wat er bekeken wordt tijdens je echo hangt heel erg af van wanneer je een zwangerschapsecho laat nemen. Maar deze vier aandachtspunten zijn de belangrijkste.

Vitaliteit

Tijdens een zwangerschapscontrole wordt de vitaliteit van je baby nagekeken. Dat doen ze door te kijken hoeveel je baby beweegt en natuurlijk ook door de hartslag van jouw klein wonder te beluisteren.

Biometrisch onderzoek

Bij een biometrisch onderzoek gaat men eerst bepalen hoe lang je al zwanger bent en op die manier dus ook je uitgerekende datum. Aan de hand van dit onderzoek bekijkt de arts ook hoe je foetus groeit en ontwikkelt.

Afwijkingen

Dat woord hoor je natuurlijk liever niet, maar een zwangerschapsecho is een goede manier om afwijkingen bij je baby tijdig op te sporen.

Placenta en vruchtwater

Bij een echo kan de arts ook nagaan of er voldoende vruchtwater is en of de toestand van de moederkoek of placenta optimaal is.

Twee soorten echografiën

minimi_zwangerschap_echografie.jpg

Uitwendige zwangerschapsecho

De uitwendige echo ken je waarschijnlijk wel van op televisie of van bij een eerder bezoekje aan de gynaecoloog. Er wordt een gel op je buik gesmeerd om een goede geleiding van de geluidsgolven te hebben. Voor de rest merk je eigenlijk niets van zo’n uitwendige echo.

Inwendige zwangerschapsecho

Bij een inwendige echo lig je op een gynaecologische stoel of op een gewone onderzoeksbank met een kussen onder je billen. Geen zorgen, het inbrengen van de transducer voel je bijna niet en doet dus ook geen pijn.

Deze echo krijgt de voorkeur als je minder dan 10 weken zwanger bent, omdat je inwendig beter kan kijken naar de placenta.

Lees ook: Wanneer moet je naar de gynaecoloog voor een zwangerschapsecho?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram