2 weken zwanger

minimi_week2.jpg

dossier In deze tweede zwangerschapsweek ben je nog steeds niet zwanger, maar wel vruchtbaar. Op het einde van deze week, op dag 14 bij een regelmatige cyclusduur van 28 dagen, heeft de eisprong plaats. Als het lukt, dan heeft de bevruchting plaats op die dag of de dag erna.

Goed om weten als je twee weken zwanger bent

Het proces van de eisprong begint allemaal bij je hypofyse. Dat is een klier in je hersenen die aangeeft dat het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aangemaakt moet worden. Door het aanmaken van dit hormoon begint er een hele serie veranderingen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat van de honderdduizend eicellen die je bij de geboorte hebt gekregen, één of enkele eicellen de reis naar de baarmoeder beginnen. De eicel gaat vanaf de eierstokken via de eileider naar de baarmoeder. Deze rijpe cel is nu in staat om zich te versmelten met een zaadcel.

minimi_sperma_bevruchting_zwangerschap.jpg

Een rijpe eicel kan maar tot ongeveer één dag na de eisprong bevrucht worden. De zaadcellen kunnen daarentegen 48 uur of langer in leven blijven. Ondanks dat er wel vele miljoenen zaadcellen afgegeven kunnen worden, is er maar één nodig om je eitje te kunnen bevruchten. Dit komt doordat de wand van de eicel direct na het samensmelten ondoordringbaar wordt gemaakt voor andere zaadcellen.

Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie

Lees ook: 11 dingen om te onthouden als zwanger worden niet lukt

Lees ook: Alles wat je moet weten over het preconceptioneel consult

Lees ook: Zwanger: Kan één glaasje alcohol kwaad?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram