11 dingen om te onthouden als zwanger worden niet lukt

dossier

Fertiliteitsarts Elke Struiwig heeft enkele dingen voor ons opgelijst die je zeker moet onthouden als zwanger worden niet lukt.

You are doing the right thing

Als je op het juiste moment gemeenschap hebt, tijdens de vruchtbare periode, leidt dit niet altijd tot een zwangerschap. Dat komt omdat je een goede eicel en een goede zaadcel nodig hebt, en daarnaast speelt natuurlijke selectie ook een rol. De natuur probeert namelijk enkel gezonde baby’s te creëren. 85% van de populatie is 'pas' na 1 jaar actief proberen zwanger.

Lees ook: Heel wat vrouwen hebben niet zo'n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl heeft een positief effect op jouw zwangerschapskansen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vrouwen met een BMI > 27 langer nodig hebben om zwanger te worden. Verder wordt geadviseerd om voldoende groenten en fruit te eten en niet te roken, en alcohol en drugs te vermijden. Maarrr... zelfs als je een gezonde leefstijl hebt, zal extreem gezond eten je niet sneller zwanger maken. Ik zie soms vrouwen die zichzelf koekjes of snoepjes ontzeggen, omdat dit het zwanger worden zou bemoeilijken. Dat klopt niet. Dus onthoud: eet gezond, maar overdrijf zeker niet.

Lees ook: Word je sneller zwanger als je je benen omhoog legt na het vrijen?

Elk koppel is anders

Elk koppel is anders. Het kan heel verleidelijk zijn om jezelf te vergelijken met die ene vriendin of je zus die al 'na een week proberen' zwanger was. Dat heeft geen zin, want je krijgt hier nooit antwoord op. Mensen die een ongezondere leefstijl hebben, kunnen ook sneller dan jou zwanger worden. Door te gaan vergelijken, kunnen gevoelens zoals jaloezie en frustratie opkomen, wat kan leiden tot een verlaagd zelfbeeld.

Lees ook: Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe

You are perfect

Het kan soms heel lang duren voordat je zwanger wordt. Dat hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Dat heeft ook niks te maken met jouw eigenwaarde of met jouw vrouwelijkheid, en toch gaan veel vrouwen zich daarover schamen. Ga op zoek naar een platform waar vrouwen aanwezig zijn met een onvervulde kinderwens en deel deze gedachten, want dan kunnen ze je helpen om jouw gevoelens te ontkrachten. De community Vruchtbaar door het kinderwenstraject is hier een voorbeeld van.

Lees ook: Getuigenis: Endometriose... en toch zwanger

Draag de pijn van de onvervulde kinderwens niet alleen

Ik zie veel mannen en vrouwen die zich schuldig voelen ten opzichte van hun partner, omdat het nog niet gelukt is om zwanger te worden. Daardoor kunnen ze zichzelf of hun emoties gaan wegcijferen en kan er een disbalans in de relatie ontstaan. Dat maakt het kinderwenstraject extra zwaar, en dat heeft uiteindelijk ook een impact op jouw partner en jouw relatie. Onthoud dat jullie samen een kinderwens koesteren, en dat je de pijn dus ook samen mag dragen.

Seks is niet alleen om zwanger te worden

Als je zwanger wil worden en je regelmatig geplande gemeenschap hebt, kan het zijn dat je vergeet dat seks meerdere doeleinden heeft. Het is namelijk ook goed voor je relatie. Vergeet dat niet.

Lees ook: Hoe (vaak) kan je best vrijen als je zwanger wil worden?

Als je partner je niet begrijpt, betekent dat niet dat hij niet van je houdt

Een kinderwenstraject is best pittig. Je hebt te maken met allerlei nieuwe emoties, waarmee je moet léren omgaan. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor jouw partner en omgeving. Iedereen heeft ook een eigen manier om ermee om te gaan. Het kan zijn dat jij heel graag wil praten terwijl jouw partner dat liever niet wil. Dat kan lastig zijn en een invloed hebben op de relatie. Geef elkaar de ruimte zodat jullie beiden kunnen omgaan met de situatie zoals jullie dat willen. En als jouw partner niet wil praten, maar jij wel, ga dan op zoek naar iemand waarbij je met dat onderwerp wel terecht kan.

Lees ook: Wat is PCOS en wat betekent het voor je vruchtbaarheid?

Jouw partner is ook jouw liefdespartner

Samen een kindje krijgen is voor mij het toppunt van liefde. Helaas kan het kinderwenstraject jouw leven zo overnemen dat je vergeet dat jullie ook liefdespartners zijn. Vergeet dus niet dat je mag blijven investeren in jouw relatie en blijf dus gerust daten.

Het leven draait om meer dan alleen zwanger worden

Als je op het juiste moment gemeenschap hebt en een gezonde leefstijl hebt, kun je niks méér doen om je kansen te vergroten. Zorg dat je naast het kinderwenstraject ook focust op andere dingen in het leven die je wil bereiken en waar je gelukkig van wordt. Bijvoorbeeld reizen, verhuizen, je job, vrienden. Onthoud dat het leven niet stil staat, als jij jouw kinderwens aan het nastreven bent. Neem de leiding over jouw leven en ga jouw droomleven op andere vlakken nastreven.

Lees ook: Als seks een verplichting wordt...

Zorg goed voor jezelf

Het kinderwenstraject gaat veel energie opslurpen als het langere tijd niet tot een zwangerschap leidt. Zorg ervoor dat je activiteiten onderneemt waar je van oplaadt! Het is belangrijk om regelmatig even te reflecteren: hoe gaat het met je? Wordt het een beetje te veel? Doe dan rustiger aan. Check ook bij je partner hoe die zich voelt.

Lees ook: Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 8 tips om ermee om te gaan

Vertrouw op jezelf

Veel mensen vinden het lastig om andere mensen verdrietig of gefrustreerd te zien en om deze lastige situatie wat comfortabeler te maken, kan het zijn dat ze met ongevraagde adviezen komen. Heel lief bedoeld natuurlijk, maar niet altijd even handig. Onthoud dat het heel lief van hen is, maar je jouw eigen koers mag blijven varen en dat je deze ongevraagde adviezen mag aannemen of naast je neer mag leggen als je er geen behoefte aan hebt.

Lees ook: Alles over vruchtbaarheidsbehandelingen

Elke heeft een gratis cursus op poten gezet die je helpt om gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject te doorlopen. Klik hier voor meer info.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram