31 weken zwanger

In dit artikel
31 weken zwanger

dossier

Deze week eindigt de zevende zwangerschapsmaand. Indien je baby nu zou geboren worden, moet hij nog een tijdje de couveuse in. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is hij niet in staat om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft hij nog niet voldoende weerstand opgebouwd, waardoor hij nog erg gevoelig is voor infecties.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

Rond deze tijd (week 29-32) gebeurt normaal een zesde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren. Rond week 30 wordt ook een derde zwangerschapsecho gemaakt, de ‘liggingsecho’.

Vanaf deze week zal je vaker bij de gynaecoloog of je verloskundige moeten komen. Afspraken worden nu om de week gemaakt tot ongeveer de laatste zwangerschapsmaand. De laatste maand zal je elke week voor controle langs moeten komen.

Mama tijdens week 31

  • Tijdens de laatste weken van je zwangerschap is het heel normaal dat je af en toe last hebt van voorweeën of oefenweeën. Ze kunnen aanvoelen als menstruatiepijn of als een flinke pijnscheut. Door de handen ter hoogte van de onderbuik te houden, kan je de baarmoeder voelen verharden. Ze komen vooral ’s avonds en ’s nachts voor. Die voorweeën zijn geen echte weeën, aangezien ze nog niet voor ontsluiting zorgen. Ze zijn dus geen signaal van de nakende bevalling. Ze maken het lichaam als het ware klaar voor de bevalling. Bij sommige vrouwen kunnen deze ‘valse’ contracties al in het tweede trimester voorkomen, maar meestal voel je ze pas in de laatste weken. Een warme douche of bad kan helpen om de voorweeën te verminderen.
  • Tot week 32 van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen van je baby toe. De bewegingen in je buik worden ook steeds krachtiger. Je kan schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook goed voelen. Als de baby erg actief is, kan je je buik zien bewegen. De meeste baby’s bewegen in de middag en avond. Tijdens het slapen beweegt de baby niet of nauwelijks. Maar zodra de baby wakker is, is hij actief.
  • De kans is groot dat je veel gevoeliger bent. Niet alleen emotioneel, maar ook zintuiglijk. Je ruikt dingen die je voorheen niet rook, je hoort de zachtste geluiden…
  • Als je 31 weken zwanger bent, kan je nu nog even de bekkenbodemspieren oefenen. Het trainen van je bekkenbodemspieren kan er voor zorgen dat je na de bevalling minder blaasproblemen zult krijgen. Een sterkere bekkenbodem kan ook zorgen voor een snellere bevalling, een sneller herstel na de bevalling en minder infecties door een betere doorbloeding.
  • Het veranderende centrum van zwaartekracht en je buik die af en toe in de weg gaat zitten maken je de komende 10 weken steeds onhandiger.
  • In het derde trimester kan de dikke buik lichamelijke klachten geven, waardoor de zin in seks verdwijnt. Een periode van minder zin hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wil je toch graag meer zin maken? Zoek dan naar nieuwe prikkels, die wel bij je passen nu je zwanger bent.
  • Als de baby is ingedaald, drukt hij meer op je blaas. De kans is dan ook groot dat je nog vaker zal moeten plassen. Omdat hij ook op de gewrichten en spieren van je bekken drukt, wordt lopen misschien wat lastiger. Je kunt ook last hebben van indalingspijn of -weeën. Dit gaat na enkele uren vanzelf over.
  • Stel je eigen geboorteplan op. In een geboorteplan schrijf je op wat je zelf van je zwangerschap en je bevalling verwacht. Wat zijn je verwachtingen en je wensen? Hoe zie je de opvolging van je zwangerschap, arbeid en bevalling? Het geboorteplan helpt de gynaecoloog en de vroedkundige jouw bevalling tot een persoonlijke, unieke en intieme ervaring te maken. Het is geen ‘wettelijk’ contract dat je letterlijk moet uitvoeren of nakomen. Bijsturen voor jezelf is altijd mogelijk. Een geboorteplan is een weg, een traject door de vrouw en partner zelf geschreven over de onderwerpen die zij belangrijk vinden. In welke mate je je geboorteplan zal kunnen uitvoeren, hangt af van het verloop van de arbeid en de bevalling. Bespreek je geboorteplan met je arts of vroedkundige tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Gebruik het geboorteplan om die zaken te bespreken die tot nu toe niet aan de orde waren. Vraag om commentaar of extra informatie over sommige onderwerpen

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

123_m_zwanger_echo_buik.jpg

Lees ook: Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

  • Soms loopt het niet zoals gepland en kondigt de geboorte zich een hele tijd voor de uitgerekende bevallingsdatum aan. Ongeveer zeven procent van de zwangerschappen (ca. 1 op 15) resulteert in een vroeggeboorte of prematuriteit: dat betekent een geboorte vóór 37 weken zwangerschap (of minder dan 259 dagen sinds de eerste dag van de laatste menstruatie), dus drie of meer weken vóór de uitgerekende zwangerschapsduur van 40 weken (of 280 dagen). De meerderheid van de te vroeg geboren kinderen wordt geboren tussen 32 en 37 weken. Ongeveer 1 op 100 baby’s (0,7 %) wordt vóór 32 weken geboren. Wanneer een kind te vroeg geboren wordt, heeft het wel alle organen, maar die zijn onvoldoende ontwikkeld, wat risico’s kan inhouden voor zijn gezondheid en zijn overlevingskansen. Ook het immuunsysteem is vaak nog onderontwikkeld, wat tot zware infecties kan leiden. Hoe vroeger het kind wordt geboren, hoe groter de kans op complicaties en/of overlijden is.
  • Als zwangere werkneemster heb je recht op een moederschapsverlof van 15 weken (19 bij geboorte van een meerling). Dit verlof bestaat uit 2 delen: het prenataal verlof en het postnataal verlof. Het prenataal verlof duurt 6 weken (8 bij de geboorte van een meerling), vanaf de uitgerekende bevallingsdatum, waarvan de 5 (7) eerste weken facultatief zijn en de 6de (8ste) week verplicht. Het postnataal verlof duurt 9 weken, maar kan verlengd worden.
  • Het is nuttig om, eventueel samen met je partner, voorbereidingslessen op de bevalling te volgen. Voorbereidingscursussen op de bevalling worden vaak door het ziekenhuis waar je gaat bevallen ingericht. Vraag eens na bij je arts of bij de vroedvrouw.
  • Indien je nog niet bent ingeënt tegen kinkhoest (pertussis) is het nu de hoogste tijd. Voor iedere zwangere vrouw wordt kinkhoestvaccinatie tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap aanbevolen en dat bij elke zwangerschap. De vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan tegen kinkhoest en deze worden via de placenta doorgegeven aan de foetus. Zo wordt de zuigeling van bij geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

Lees ook: Getuigenis vroeggeboorte: “Ik was niet sterk, ik overleefde”

Lees ook: Wanneer en hoelang heb je recht op moederschapsverlof?

Lees ook: Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?

Je baby tijdens week 31

De foetus is nu ongeveer 38-40 cm lang en weegt ongeveer 1500-1800 gram. Hij weegt nu bijna de helft van wat hij zal wegen bij de geboorte, maar moet nog maar een paar centimeter groeien.

  • Deze week worden de hersenen verder ontwikkeld. Deze twee delen van de hersenen zijn belangrijk voor het geheugen en leren.
  • Hoewel slapen zijn hoofdactiviteit blijft, voel je je kindje regelmatig bewegen. De bewegingen van de baby zijn nu wel iets minder goed te voelen, doordat hij minder ruimte heeft om te bewegen.
  • Soms kan je voelen dat je baby om de paar seconden een vluchtige, schokkende beweging maakt. Dat betekent waarschijnlijk dat je baby de hik heeft. Dat kan behoorlijk lang aanhouden. Bij elke hik kan de buik even omhoog springen. De hik ontstaat doordat de baby van het vruchtwater drinkt. Als het maagje te vol is, prikkelt de maaginhoud het middenrif zodat het in een reflex samentrekt. Sommige vrouwen voelen dat meerdere keren per dag en anderen maar heel sporadisch. Maak je hierover geen zorgen, het is heel normaal. Ook na de geboorte kan je baby de hik hebben.

123_m_baby_prematuur_vroeggeboorte_couveuse.jpg

Lees ook: Hoe kan je je voorbereiden op een vroeggeboorte?

  • Rond deze tijd begint de baby in te dalen. Het indalen gebeurt meestal tussen 30 en 38 weken, maar het kan ook pas bij de bevalling zelf gebeuren. Indalen betekent dat je baby verder naar beneden in je bekken zakt. Eens de baby is ingedaald, is de kans klein dat hij zich nog kan omdraaien in de buik. Hij kan nog wel om zijn as draaien en op zijn andere zij gaan liggen. De ideale ligging van je baby is met het hoofdje naar beneden. Maar hij kan ook met de billen naar beneden liggen (stuitligging) of dwars voor de baarmoederhals. Indalen is geen voorteken van een nakende bevalling. Het betekent alleen dat de baby zich langzaam maar zeker aan het voorbereiden is op de bevalling. Vroeg indalen betekent niet dat je baby ook vroeg zal geboren worden. Als je baby al bij week 31 is ingedaald, kan hij toch pas op de uitgerekende datum ter wereld komen. Het kan ook zijn dat je baby pas in week 39 indaalt en dat de geboorte binnen enkele uren of dagen plaatsvindt.

Lees ook: Wat is een stuitligging en is het gevaarlijk?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram