17 weken zwanger

In dit artikel
17 weken zwanger

dossier

In de loop van deze week zal je vier maanden zwanger zijn. Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole.

Je zal nu waarschijnlijk duidelijk kunnen zien aan je buik dat je zwanger bent. Het wordt dan ook stilaan tijd om te investeren in een paar comfortabele outfits. Je gewone kleren zullen stilaan niet meer passen.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de derde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 17

  • Je baarmoeder groeit nog steeds. Dat kan vervelend zijn als ze op je blaas drukt. Je zal vaker moeten plassen en de kans op een blaasontsteking wordt ook groter.
  • Andere vervelende kwaaltjes die de kop kunnen opsteken zijn verstopping (constipatie) en aambeien. Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen, onder meer door een vezelrijke voeding en veel drinken.
  • Je borstomvang neemt toe. Vanaf de vierde zwangerschapsweek is het aan te raden om een goed steunende zwangerschapsbeha te dragen.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheurtjes of zwangerschapsstriemen ontstaan. Ook op de borsten, de bovenbenen en de dijen kunnen striemen ontstaan. Zwangerschapsstriemen of striae kunnen zich vanaf het tweede trimester voordoen, maar komen vooral voor tegen het einde van de zwangerschap. Na de zwangerschap vervagen ze geleidelijk tot het uiteindelijk witte littekens zijn. Er zijn geen producten waarvan bewezen is dat ze zwangerschapsstriemen kunnen voorkomen en er bestaat ook geen behandeling tegen striae. Door je huid soepel te houden met een hydraterende crème, kan je de kans op striae wel wat verkleinen.

Lees ook: Alles over zwangerschapsstriemen in 6 juist/fout-stellingen

123_m_borsten_bh_meloen.jpg

Je baby tijdens week 17

De foetus wordt nu vijftien weken en is ongeveer 18-20 cm groot en weegt ongeveer 150-180 g

  • De foetus groeit nog altijd zeer snel, ongeveer 2 centimeter per week. Hij wordt nu stilaan ook wat dikker door de aanmaak van vetweefsel, vooral in de nek, op het rompje en op de wangen. Dat helpt de foetus lichaamswarmte te produceren en te behouden. Je baby heeft nu ongeveer een halve gram vet. Bij de geboorte zal dit ongeveer 2,5 kilo zijn.
  • De baby is nu bijna constant in beweging. Hij oefent al enkele weken druk op twee primaire reflexen: zuigen en slikken. Dankzij hersenimpulsen worden ook zijn gezichtsspieren getraind: hij zal bijvoorbeeld het voorhoofd fronsen of grimassen maken. De foetus oefent ook zijn ademhaling door het vruchtwater in en uit te ademen. Hierdoor ontwikkelen de longen en de ademhalingsspieren zich.
  • De navelstreng die de baby aan de placenta verbindt, wordt steeds dikker en steviger. Je baby heeft steeds meer voedingsstoffen nodig en daar zorgt deze navelstreng voor. De navelstreng moet ook sterk genoeg zijn om zich na de geboorte meteen dicht te knijpen zodat de baby geen bloed verliest via de navelstreng.
  • In het beenmerg ontstaan bloedvormende stamcellen die bloedcellen zullen aanmaken.
  • Vanaf week 17 is het geslacht van je baby bijna altijd goed zichtbaar op een echo. Bij meisjes bevinden er zich al eiblaasjes in de eierstokken en deze blaasjes bevatten al eicellen. Na vier maanden zijn alle 5 miljoen eicellen gevormd.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram