Alles over zwangerschapsstriemen in 6 juist/fout-stellingen

dossier Alle aanstaande moeders zijn het erover eens dat striemen deel uitmaken van het pakket zwangerschapskwaaltjes die we best wel kunnen missen. Hoewel bij veel zwangere vrouwen een antistriemencrème een essentieel onderdeel is van de huidverzorgingsroutine, doen nog steeds enkele hardnekkige misverstanden de ronde. Deze 6 juist of fout-stellingen vertellen je alles wat je moet weten over striae.

Alle aanstaande moeders zijn het erover eens dat striemen deel uitmaken van het pakket zwangerschapskwaaltjes die we best wel kunnen missen. Hoewel bij veel zwangere vrouwen een antistriemencrème een essentieel onderdeel is van de huidverzorgingsroutine, doen nog steeds enkele hardnekkige misverstanden de ronde. Deze 6 juist of fout-stellingen vertellen je alles wat je moet weten over striae.

1. Slanke mensen hebben geen zwangerschapsstriemen

FOUT. Striemen verschijnen als huid op korte tijd snel moet uitrekken, maar dat betekent niet dat ze enkel te zien zijn bij mensen die veel aankomen. Striemen zijn ook nauw verbonden met hormonale schommelingen. Zo kunnen ze in de adolescentie opduiken na een groeispurt, of als je plots veel gewicht verliest. Het risico op striae heeft dus niets te maken met je oorspronkelijke gewicht. Een slanke vrouw is even vatbaar voor striemen, vooral als ze snel bijkomt tijdens de zwangerschap.

2. Alleen vrouwen krijgen striemen

FOUT. Het is waar dat vrouwen vatbaarder zijn voor striae, omdat hun lichaam meer veranderingen doormaken, vooral tijdens de zwangerschap. Maar ook mannen kunnen striemen krijgen op bepaalde delen van hun lichaam, zeker als hun gewicht vaak (en snel) schommelt. Het is moeilijk te voorspellen wie al dan niet zwangerschapsstriemen zal krijgen, of wanneer, aangezien er geen erfelijke factor meespeelt en elke zwangerschap anders is.

3. Als het moet scheuren, dan scheurt het

JUIST. Helaas kan je nooit zeker weten of je al dan niet striemen zal krijgen, vooral omdat ze plots verschijnen en op elk moment van de zwangerschap kunnen opduiken. Gelukkig kan je ze wel voorkomen, of op zijn minst beperken, door vanaf de derde maand van de zwangerschap de juiste verzorgingsproducten te gebruiken om de soepelheid en elasticiteit van de huid te verbeteren. Een elastische huid vermindert namelijk de kans op striae.

minimi_lierac.jpg

4. Zwangerschapsstriemen gaan vanzelf weer weg

FOUT. Helaas… Striemen veranderen wel van kleur – van rood of paars naar wit – en vervagen ook langzaam, maar gaan nooit helemaal weg. De lengte en breedte van de littekens blijft onveranderd. Ook zonnen helpt niet, ze blijven steevast wit. Er zijn wel specifieke behandelingen mogelijk, zoals een serum dat de productie van elastine en collageen stimuleert, die zowel de kleur als de diepte en breedte van striae aanpakken. Hoewel striemen nooit echt verdwijnen, is het dus heel goed mogelijk om ze te veranderen van een dikke rode streep in een dunne witte streep.

5. Jongere vrouwen lopen meer risico op zwangerschapsstriemen

JUIST. Hoe jonger de aanstaande moeder, hoe groter de kans dat ze die beruchte strepen op haar huid ziet verschijnen. Een jonge huid is namelijk steviger en dus minder elastisch dan een rijpere huid, en zal dus sneller barsten. Voor een vroege zwangerschap, tussen 16 en 18 jaar, wordt het risico op zwangerschapsstriemen geschat op 80 tot 90%, terwijl voor een vrouw met een eerste zwangerschap op 35-40 jaar, het risico lager ligt.

6. Het is niet langer nodig om de huid te behandelen na de bevalling

FOUT. Hoewel zwangerschapsstriemen meestal rond de vierde maand van de zwangerschap verschijnen, kunnen ze ook nog aan het einde van de zwangerschap opduiken… en zelfs na de bevalling! Ben je zeven maand zwanger en nog geen striem te bespeuren? Ga dan nog niet juichen. De laatste weken van de zwangerschap krijgt de huid het nog hard te verduren, en na de bevalling kunnen het soms snelle gewichtsverlies en de hormonale veranderingen ook nog een rol spelen. De borsten kunnen bovendien verschillende cupmaten groter worden wanneer de melk wordt aangemaakt, wat de dunne huid van de borsten op de proef stelt. Dus als je maar één ding moet onthouden in je post-baby beauty routine, zou het dit moeten zijn: antistriemencrème smeren.

In samenwerking met Lierac


Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram