Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

dossier Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de groeicyclus van je haar verandert, waardoor je enkele weken na de bevalling – als de cyclus zich herstelt – plots opmerkelijk veel haar verliest. Er zijn wel enkele dingen die je kan doen om de haaruitval wat te beperken. 

1. Behandel je haren met zachtheid

Gebruik een kam met brede tanden of een zachte borstel. Zo moet je niet te hard trekken aan je haar bij het doorkammen. Gebruik daarnaast liever geen apparaten die warmte gebruiken om je haar te stylen. Weet ook dat je haar gevoeliger is wanneer het nat is. Laat het dus eerst aan de lucht drogen voor je het ‘in de plooi’ legt.

2. Kies voor een los kapsel

Draag je haar niet te vaak in strakke vlechten, staarten of een dot, want daardoor kan nog meer haar gaan afbreken en uitvallen. Als je je echt onzeker voelt over je haarverlies, kan je de kapper vragen om je haar in een snit te knippen waardoor je haardos voller lijkt.

3. De juiste verzorgingsproducten

Producten met sulfaten en parabenen zijn sowieso niet goed voor je haar, maar in deze fase is het des te belangrijker om voor natuurlijke verzorgingsproducten te kiezen. Bij voorkeur producten die je haar wat extra volume beloven. Gebruik je conditioner? Breng dat dan enkel op je uiteinden aan.

4. Voeding tegen haaruitval

Een tekort aan proteïnen en ijzer kan haaruitval nog in de hand werken. Zet daarom regelmatig vis, vlees, eieren, peulgroenten (bonen) en bladgroenten (sla, spinazie en kool) op het menu. Ook vitamine B is onmisbaar voor een gezonde haargroei. Dat zit onder andere in eieren, melk, aardappelen, granen, bananen, noten en avocado’s zit. Ten slotte eet je best ook voldoende aardbeien, bessen en citrusfruit, omdat Vitamine C de opname van ijzer bevordert.

5. Vitaminekuur als extra boost

Wil je zeker zijn dat je de optimale hoeveelheid vitaminen binnenkrijgt? Dan kan je ook kiezen voor een behandeling die de kracht en groei van je haar bevordert. Een voedingssupplement boordevol natuurlijke ingrediënten geniet de voorkeur. Dat kan je zelfs al vanaf het tweede trimester van de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode veilig innemen. Phytophanere voedingssupplement bijvoorbeeld. Die capsules bevatten een unieke combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die in synergie werken om futloos haar en broze nagels opnieuw kracht en vitaliteit te geven.

6. Op zoek naar oestrogeen

Haarverlies tegengaan, kan door de oestrogeenspiegel op te krikken. Oestrogeen wordt aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar je kan het eveneens uit voeding halen. Plantaardig oestrogeen zit onder andere in sojaproducten en groenten, zoals asperges en broccoli. De anticonceptiepil bevat ook veel oestrogeen. Vanaf zes weken na de bevalling kan je opnieuw met de pil starten, als je dat wenst. Bespreek dit wel eerst even met je huisarts of gynaecoloog.


Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram