20 weken zwanger

In dit artikel
20 weken zwanger

dossier Je bent nu ongeveer halfweg je zwangerschap. Ook je baby is nu ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. De kans is groot dat je in de komende dagen je kindje voor de eerste keer zal voelen in je buik, als dat nog niet eerder gebeurde. Rond deze tijd word je bij een normaal verlopende zwangerschap nog eens onderzocht door je arts of verloskundige. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?

Lees ook: 20 weken echo: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapsechografie?

Mama tijdens week 20

  • De kans is groot dat je nu de eerste bewegingen van je baby hebt gevoeld. In het begin voel je waarschijnlijk niet veel meer dan wat kriebelingen, zacht getril of kleine schokjes in de buik. De schopjes worden pas echt duidelijk vanaf de 25ste week. Het zal ook nog enkele weken duren voordat de toekomstige vaders dit grote moment kunnen meebeleven. De meeste baby’s hebben hun actiefste fase tussen acht en elf uur ’s avonds. Je voelt de bewegingen het best als je gaat liggen of zitten en je ontspant. Als je rondloopt schommel je je kindje eigenlijk terug in slaap.
  • De gemiddelde vrouw is nu ongeveer vier kilogram bijgekomen, maar dat verschilt sterk van vrouw tot vrouw. Van die 4 kg komt ruim 500 g van het vruchtwater en het gewicht van de foetus, en ongeveer 600 g van het extra bloed.
  • Ook je buik neemt in omvang toe. Daardoor kan je last krijgen van kwaaltjes zoals verstopping of brandend maagzuur.
  • Je baarmoeder is driemaal zo groot geworden als voor de zwangerschap. De baarmoeder staat nu ongeveer op navelhoogte. Rond de 20ste zwangerschapsweek weegt de baarmoeder ongeveer 700 g. In de loop van de tweede helft van de zwangerschap gebeurt de toename van het volume meer door uitrekking. Vanaf nu tot de dag van de bevalling zal je baarmoeder bijna één centimeter per week groeien.
  • Vanaf 20 weken vertoont de baarmoeder waarneembare contracties, de zogenaamde contracties van Braxton-Hicks of ‘harde buiken’. Die duren gemiddeld 30 seconden. Het zijn een soort oefenweeën die je baarmoeder voorbereiden op de échte weeën straks bij de bevalling.
  • Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft rond deze tijd last van bekkenpijn of lage rugpijn. Onder invloed van zwangerschapshormonen komen de ligamenten losser te zitten. Je bekkenbeenderen en staartbeentje worden daardoor minder stabiel en kunnen makkelijker verschuiven. Ook de toenemende belasting door de groter wordende baarmoeder en een andere lichaamshouding in de zwangerschap spelen daarbij een rol.

unsplash_vrouw_slapen_bed.jpg

  • Tijdens je zwangerschap kan je het gevoel hebben dat je veel meer en intenser droomt. Je kan ook last hebben van nachtmerries. Het zou kunnen te maken hebben met de veranderde hormonen in je bloed. Een andere mogelijke verklaring is dat het helpt om de vele emoties, spanningen, zorgen en angsten, die samenhangen met je zwangerschap, te verwerken. Overigens is het niet helemaal zeker dat je echt meer droomt. Het zou ook kunnen dat je je dromen gewoon beter herinnert omdat je ’s nachts vaker wakker wordt, omdat je niet goed ligt of omdat je moet plassen.

Je baby tijdens week 20

De foetus is nu ongeveer 25 cm lang en weegt ongeveer 300-325 gram. De placenta pompt nu zo’n 25 liter bloed per dag door de navelstreng. De placenta neemt onder andere glucose, zuurstof en andere bouwstoffen op en geeft dit aan je baby. De afvalstoffen van je baby worden via de placenta afgevoerd naar het lichaam van de moeder. De placenta wordt ook wat warmer dan de rest van je lichaam, waardoor de baby het nooit koud heeft.

  • De baby groeit vanaf nu nog ongeveer 1 cm en ongeveer 60 gram per week. Van de foetale gewichtstoename vindt 95 procent plaats in de laatste 20 weken.
  • De foetus kan zich goed in het nog ruim aanwezige vruchtwater bewegen. Je baby beweegt ongeveer 200 keer per dag.
  • De foetus slaapt nu ook veel. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs een uur, maar zelden langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Dus geen paniek als je even niets voelt. Hij heeft nu al een min of meer vast slaappatroon ontwikkeld.
  • De oortjes zijn helemaal gevormd en de baby is in staat om alle geluiden rond hem te horen. Dat is in de eerste plaats de hartslag van zijn moeder, haar ademhaling en stem en haar maag en darmgeluiden. Ook harde geluiden van buiten kan hij horen, hoewel het vruchtwater ook veel geluiden tegenhoudt.
  • De foetus gaat meer en meer reageren op de omgeving. Naast geluiden kunnen ook lichtverschillen worden opgemerkt, hoewel de oogjes nog dicht blijven. Met een echo is te zien dat de baby zich afwendt als er fel licht op de buik komt.
  • De foetus kan de hik krijgen omdat zijn weinig ontwikkelde middenrif zich samentrekt. Je jan niets aan de hik doen, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken. De hik is niet schadelijk voor je baby.
  • De huid wordt steeds dikker. Daaroverheen heeft zich een wasachtig laagje huidsmeer gevormd. Dit beschermt de tere huid in het vruchtwater.
  • De foetus heeft nu ook echte vinger- en teennagels. Ze zijn nog heel zacht en zijn eerder te vergelijken met vliesjes.
  • Het geslacht is meestal duidelijk zichtbaar op een echo. 

Lees ook: Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram