Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?

In dit artikel
Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?

dossier

Tussen week 18 en 22 staat er meestal een vierde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog op de agenda.

Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren.

Net zoals tijdens de vorige consultaties kan je tijdens deze consultatie al je vragen over je zwangerschap en bevalling bespreken. In het Zwangerschapsboekje van Kind en Gezin is er telkens ruimte om ze te noteren. Neem het daarom altijd mee als je op controle gaat.

Onder bepaalde voorwaarden mag je tijdens de werkuren op zwangerschapsonderzoek:

 • het onderzoek kan niet plaatsvinden buiten de werkuren
 • de afwezigheid duurt enkel de tijd die nodig is voor het onderzoek
 • de werkgever is vooraf verwittigd
 • je bezorgt de werkgever nadien een medisch attest

1. Beleving en klachten

De arts of vroedvrouw zal vragen naar het verloop en je beleving van de zwangerschap en eventuele klachten of problemen. Tijdens dit controle-onderzoek zal je arts of vroedvrouw speciaal aandacht besteden aan:

 • de bewegingen van je baby
 • klachten die kunnen wijzen op pre-eclampsie, zoals hoofdpijn, wazig zicht, buikpijn, braken, oedeem van handen, gelaat en enkels en abnormale gewichtstoename
 • signalen die kunnen wijzen op een vroegtijdige ontsluiting en geboorte, zoals contracties, menstruatieachtige pijn, doffe lage rugpijn of verandering van bestaande rugpijn, drukgevoel in het bekken of verandering drukgevoel in het bekken, verandering in vaginale uitscheiding of bloedingen, buikkrampen met of zonder diarree en pijn in de dijen

2. Onderzoeken en tests

 • Tijdens elke raadpleging word je gewogen om na te gaan of je niet te veel of te weinig bijkomt.
 • De bloeddruk wordt bij elke zwangerschapscontrole gemeten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) is immers een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van pre-eclampsie.
 • Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Zo controleert de verloskundige of het kindje voldoende groeit. Hierbij wordt met een meetlint de lengte tussen het samenkomen van je linker- en rechterschaambeen (het gebied onder je navel, waar je schaambeen begint) en de bovenrand van je baarmoeder gemeten. Dit wordt de fundushoogte genoemd. De fundushoogte is een weergave van de totale massa van foetus, placenta en vruchtwater. Normaal komt de fundushoogte overeen met de zwangerschapsduur in weken, met een afwijking van 3 à 4 cm. Bijvoorbeeld: bij een zwangerschap van 18 weken mag de hoogte van de fundus varie¨ren tussen 14 en 22 cm, maar niet meer of minder.

 • Je vroedvrouw of (huis)arts zal de hartslag van het kindje controleren met de doptone.
 • Je urine wordt onderzocht op het eiwitgehalte (proteïnurie) om nierziekten en aandoeningen van de urinewegen op te sporen en het risico op pre-eclampsie in te schatten.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vijfde zwangerschapscontrole?

Bronnen:
Domus Medica
KCE FGOV
NHG

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram