Tips tegen brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

dossier

Tijdens een zwangerschap stelt je lichaam alles in het werk om het kindje in je buik het perfecte nestje te bieden, waardoor je hormonen de pan uit swingen. Helaas brengt dat enkele vervelende kwaaltjes met zich mee. Zo krijgt maar liefst zeven op tien zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.

Waarom hebben zwangere vrouwen zoveel last van brandend maagzuur?

In de eerste drie maanden maakt je lichaam het hormoon progesteron aan, en dat kan ervoor zorgen dat de spier die je maag afsluit verslapt, met zure oprispingen tot gevolg. In het tweede en derde trimester is het dan weer de toegenomen druk in je buikholte die ervoor zorgt dat maagzuur in de slokdarm vloeit. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen.

Voedingsmiddelen die je beter kan vermijden  

Vet en gefrituurd eten: Vet eten zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt, en vertraagt ook de spijsvertering, waardoor het zuur langer in je maag blijft. Eet liever lichte maaltijden, verspreid over de hele dag.

Koffie, thee en oppeppende drankjes: Cafeïne en theïne kunnen ervoor zorgen dat de sluitspier die je slokdarm van je maag scheidt verslapt, waardoor maagzuur makkelijker omhoog komt.

Let op: Melkchocolade bevat niet alleen vetten, maar ook cafeïne, dus die reep laat je sowieso beter links liggen.

Bruisende dranken: Van bruisende dranken kan je een opgeblazen gevoel krijgen én ze hebben ook een impact op de werking van die sluitspier.

Citrusvruchten: Het zuur van citrusvruchten kan helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid, maar dat zuur komt helaas ook in je maag terecht…

Extra tips tegen zure oprispingen

  • Eet niet net voor het slapengaan, en ook een dutje na je lunch is geen goed idee. Je kan je maag beter even laten rusten na een maaltijd voor je gaat neerliggen. Leg je hoofd gerust wat hoger, zodat je maagzuur moeilijker in de slokdarm kan terugvloeien.
  • Zorg dat je kledij niet te veel spant, zodat je maag niet wordt samengedrukt en je vrij kan bewegen. Bewegen bevordert trouwens je spijsvertering en stimuleert de stoelgang.
  • Blijf je toch last ondervinden? Dan biedt een maagzuurremmer verlichting. De maagzuurbinders van Rennie zijn - zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter - geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, aangezien die enkel lokaal werken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram