Constipatie tijdens de zwangerschap

dossier Een vervelend en vaak voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap is constipatie of verstopping, zelfs vrouwen die er voor de zwangerschap geen last van hadden, krijgen ermee te maken. Wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

De oorzaak van constipatie tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap maak je het hormoon progesteron aan. Dat maakt de darmen lui, waardoor je minder vaak naar 'het grote toilet' moet. Omdat die langer in je darmen blijft zitten, wordt de ontlasting harder en droger. En aangezien de groter wordende baarmoeder tegen de darmen drukt, kunnen die moeilijker hun werk doen. Daarnaast zijn er ook externe zaken die verstopping kunnen veroorzaken, zoals een tekort aan vezels in de voeding, minder drinken en minder beweging tijdens de zwangerschap, én het gebruik van ijzersupplementen.

Hoe voorkom en behandel je constipatie?

Gelukkig kan je er zelf iets aan doen, onder andere door kleine aanpassingen aan te brengen in je voedingspatroon: - Eet regelmatig en sla geen maaltijden over - Eet vezelrijke voeding zoals volkoren of bruin brood, volkoren ontbijtgranen, bruine rijst, volkoren deegwaren, groenten, fruit, noten, vijgen, peulvruchten - Drink minimaal 1,5 liter water per dag - Probeer natuurlijke laxerende voedingsmiddelen, zoals een glas water en een kiwi op nuchtere maag, peperkoek, volkoren speculaas, gedroogd fruit en vers fruitsap. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende beweegt, want dat helpt om de darmen te stimuleren. Voel je de drang om naar het toilet te gaan? Dan is het belangrijk dat je naar het toilet gaat, want ophouden verergert de constipatie alleen maar. Neem ook steeds de tijd die je nodig hebt en ga niet keihard persen, want zo riskeer je aambeien. Lees ook: The good, the bad & the ugly van een zwangerschap Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen? Inspiratie voor babynamen Bronnen: www.uzleuven.be www.nhg.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram