21 weken zwanger

In dit artikel
21 weken zwanger

dossier

Je bent nu al over halfweg. Het kindje groeit minder snel dan de vorige weken en bouwt stilaan een vetreserve op. Het hoort geluiden, zowel van in het lichaam van de mama als van buitenaf en reageert hierop door hard te schoppen.

Rond deze tijd word je bij een normaal verlopende zwangerschap nog eens onderzocht door je arts of verloskundige. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 21

  • Je zal vanaf nu ongeveer een halve kilo per week aankomen.
  • Ook je baarmoeder groeit vrij snel. De baarmoeder is al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot de navel. Elke keer voelt de verloskundige of je baby goed groeit. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uit komt plus 4 centimeter, komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.
  • Je kan nu last krijgen van bandenpijn. Bandenpijn voelt als een stekende pijn aan de zijkanten van je baarmoeder. Bandenpijn kan geen kwaad, maar het is wel vervelend. Het enige wat je ertegen kan doen, is even gaan liggen, bijvoorbeeld met een warme kruik.
  • Vanaf nu kunnen er af en toe waarneembare contracties optreden, de zogenaamde contracties van Braxton-Hicks of ‘harde buiken’. Dit zijn een soort oefenweeën.
  • Je kan zwangerschapsstriemen (striae) krijgen. Ze ontstaan doordat je buik sneller groeit dan de huid kan bijhouden.

Lees ook: Wat is ‘bandenpijn’ en wat kan je eraan doen?

Lees ook: Wat zijn ‘harde buiken’ of Braxton-Hicks contracties?

  • Je haar is waarschijnlijk voller en glanzender dan normaal. Je verhoogde bloedcirculatie zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen bij je nagels en haar komen.
  • Rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap door de groter worden baarmoeder. Hierdoor verschuift je zwaartepunt en wordt je onderrug naar voor getrokken. Bovendien zorgt het hormoon relaxine ervoor dat gewrichten en pezen losser worden, inclusief de banden waarmee je bekkenbeenderen aan je wervelkolom vastzitten.

Lees ook: Rugpijn tijdens de zwangerschap: dit kan je eraan doen

unsplash_vrouw_haar.jpg

Je baby tijdens week 21

De foetus is nu ongeveer 26-27 cm en weegt ca. 380-420 gram.

  • Alhoewel de baby qua lengte al op of over de helft zit, moet hij nog ongeveer 10 keer zo zwaar worden. Om de lengte van je baby in te schatten kan je volgend trucje gebruiken:
    – Tijdens de eerste helft van de zwangerschap: het aantal maanden in het kwadraat. Na één maand is je baby dus ongeveer 1 cm, na 3 maanden 9 cm.
    – Tijdens de tweede helft van de zwangerschap: het aantal maanden maal vijf. Bijvoorbeeld 6 maanden = 30 cm, 9 maanden = 45 cm.
  • De foetus heeft nog steeds alle ruimte in je buik. Daarom voel je hem de ene keer boven, de andere keer beneden en dan weer aan de zijkant van je buik.
  • Alle vormen van het gezicht zijn er nu en het haar groeit al. De afgelopen maanden waren de ogen gesloten, nu gaan ze langzaam open.
  • De baby hoort nu al vrij goed. Hij luistert naar het kloppen van je hart, het ruisen van je bloed, het rommelen van je darmen en alle andere geluiden die je lichaam maakt. Hij kan ook jouw stem horen. Doordat hij deze geluiden nog twintig weken hoort, geeft dit hem na de geboorte een geruststellend gevoel.
  • Je baby slaapt nu ongeveer 14 tot 16 uur per dag, en krijgt stilaan een vast patroon. Dat is net zo veel als hij zal slapen na zijn geboorte. Je baby beweegt het meest als jij rustig zit of ligt. Als je veel beweegt, wieg je hem bij wijze van spreken in slaap.
  • De baby drinkt al een tijdje van het vruchtwater, maar nu zijn de ingewanden zo ver ontwikkeld dat hij zelf suiker uit het vruchtwater kan halen. Met deze suiker legt hij dunne laagjes vet aan. Hij kan ook tot op zekere hoogte proeven wat jij hebt gegeten. Mogelijk ontwikkelt je baby zelfs een voorkeur voor het eten dat jij tijdens de zwangerschap hebt gegeten.
  • De hartslag van je baby wordt steeds sterker en luider. De hartslag is nu ongeveer 120 tot 160 slagen per minuut, ongeveer twee keer zo snel als die van jou.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram