15 weken zwanger

In dit artikel
15 weken zwanger

dossier Je bent nu in de vierde maand en in het tweede trimester van je zwangerschap. Tussen week 15 en 17 wordt meestal een derde zwangerschapsraadpleging bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog aangeraden. Tijdens deze raadpleging gebeuren opnieuw een aantal onderzoeken en controles. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen bijkomende onderzoeken gebeuren.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de derde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 15

  • Als je al eerder een kindje hebt gehad, zal je rond deze tijd misschien de eerste bewegingen van je baby voelen. Meestal moet je echter nog enkele weken wachten. Of je dit voelt, hangt niet alleen af van de baby maar ook van de dikte van je baarmoederwand. Hoe dunner en elastischer deze is, hoe groter de kans is dat je de schoppen door de baarmoederwand heen voelt. Bij een eerste zwangerschap is de baarmoederwand vaak nog dikker en stugger waardoor je je kindje pas later zal voelen.
  • Vanaf nu zal je gewicht vrij snel toenemen. Normaal kom je ongeveer een halve kilogram per week bij. Een zwangerschap vraagt extra energie omwille van een verhoogde stofwisseling en een toegenomen aanmaak van onder andere vetweefsel. Het lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op en gaat er efficiënter mee om waardoor eten voor twee niet nodig is.

  • De omvang van je borsten neemt de komende maanden nog meer toe, want de melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding. Een zwangerschapsbeha die goed ondersteunt, heb je nu stilaan echt nodig. Je ziet misschien ook blauwe aderen door je huid heen, en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur. Het kan dat er al wat druppeltjes melk uit je borsten lekken. Dat is normaal en kan geen kwaad. Meestal stopt dit ook weer, tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.
  • Je kan nu ook last hebben van vochtophoping (oedeem) in je handen, armen en benen. De ringen om je vingers kunnen bijvoorbeeld iets strakker zitten. Net als vele andere ongemakken tijdens de zwangerschap wordt oedeem veroorzaakt door de grotere hoeveelheid bloed die door je lichaam stroomt en door de druk van je groeiende baarmoeder op de aders in je bekken. Als je meer dan gewoon wat zwelling in je handen of voeten voelt, of als je gezicht of je ogen beginnen te zwellen, neem dan contact op met je verloskundige.
  • Je lichaam begint nu in plaats van het zwangerschapshormoon HCG meer progesteron aan te maken. Het HCG-hormoon was verantwoordelijk voor de typische zwangerschapskwaaltjes. Progesteron heeft een verslappende werking, om je baarmoeder te beschermen tegen het vroegtijdig samentrekken. Maar dat betekent ook dat andere spieren in je lichaam verslappen. Dit kan zorgen voor een aantal vervelende zwangerschapskwaaltjes. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de maaglediging minder vlot verloopt. Voedsel blijft daardoor langer in de maag dan normaal. De klachten bij een vertraagde maagontlediging bestaan meestal uit misselijkheid en soms braken na de maaltijd. Daarnaast kunnen klachten voorkomen als een drukkend gevoel op de maag, een sterk uitgezette maag, een opgeblazen gevoel, opboeren en/of oprispingen, snel een vol gevoel hebben of brandend maagzuur.
  • In het tweede trimester kan je last krijgen van zogenaamde bandenpijn. Dat is een soort menstruatieachtige pijn in je onderbuik. Door het groeien van de baarmoeder komt er veel spanning op de ligamenten die de baarmoeder op haar plaats houden. Deze ‘banden’ lopen van beide bovenhoeken van de baarmoeder naar beneden door de liezen. Bandenpijn is een scherpe, stekende pijn aan één of beide kanten van je buik, die wat langer aanhoudt. De pijn is vaak merkbaar wanneer je plotseling van houding wisselt.
  • Tijdens de vierde tot zesde maand verandert de doorbloeding van de geslachtsorganen, waardoor ze gevoeliger zijn. Vaak zijn ook de kwaaltjes van de eerste drie maanden verdwenen. Daardoor hebben veel vrouwen extra zin om te vrijen.

Lees ook: Wat is ‘bandenpijn’ en wat kan je eraan doen?

unsplash_voeten_weegschaal_gewicht.jpg

Je baby tijdens week 15

De foetus is nu ongeveer 13-14 cm lang en weegt ongeveer 60-70 gram, soms zelfs iets meer.

  • Het hoofdje is nu zo groot als een knikker en de handjes zijn zo groot als een erwt. Het hoofdje is in verhouding nog altijd veel groter dan de rest van het lichaam.
  • In de vierde maand van de zwangerschap ontwikkelen de verschillende onderdelen van de kleine hersenen zich. Ook begint de complexe plooiing van de hersenhelften. Hierbij krijgen verschillende kwabben binnen die hersenhelften een specifiekere functie.
  • De schildklier begint hormonen af te geven en neemt vanaf nu langzaam de taak van de moederlijke schildklier over. Het duurt nog wel een paar weken voordat ze zelf genoeg hormonen produceert.
  • Door veel te bewegen, worden de spieren van je baby steeds krachtiger: hij kan nu een vuist maken en zijn armen en benen buigen. Ook kan hij zijn mond openen en zijn lippen samenpersen. Echt zuigen kan je het nog niet noemen, maar het begint er op te lijken.
  • De huid is bijna doorzichtig, waardoor de aderen nog goed zichtbaar zijn.
  • Het hele lijfje is bedekt met een dun laagje donshaartjes, ook lanugo genoemd. De huidcellen beginnen met de productie van huidsmeer: vernix caseosa. Deze vette wittige substantie beschermt samen met de lanugo de gevoelige huid tegen het vruchtwater. De donshaartjes verdwijnen meestal vlak voor de geboorte. Bij kindjes die te vroeg geboren worden, zijn soms nog wat donshaartjes op het gezicht te vinden.
  • Tegen het einde van de week ligt het haarpatroon op de schedel vast. Misschien zijn er al een paar haartjes tevoorschijn gekomen, maar meestal moet je hiervoor nog een paar weken wachten. Sommige baby’s blijven kaal tot een aantal maanden na de geboorte.
  • Je baby slikt regelmatig vruchtwater in. Omdat de nieren al werken, plast hij ook af en toe. De afvalproducten van je baby worden via het vruchtwater afgevoerd.
  • Vanaf 15 weken is het geslacht te herkennen. Maar pas op de medische echo op 20 weken kan het geslacht definitief bevestigd worden.

Lees ook: Waarom word je vergeetachtig tijdens de zwangerschap?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram