5 weken zwanger

In dit artikel
5 weken zwanger

dossier

Je bent nu meer dan vier weken zwanger en het embryo is twee weken oud. Is je menstruatie uitgebleven en popel je om te weten of je inderdaad zwanger bent? Dan kan je vanaf week vijf een betrouwbare zwangerschapstest doen. Die checkt of er zwangerschapshormonen (cGH) in je urine aanwezig zijn.

Twijfel je nog of is het resultaat niet helemaal duidelijk? Een bloedtest door de arts of gynaecoloog biedt 100 procent zekerheid.

123_m_dokter_consultatie_handen_2021.jpg

Mama tijdens week 5

Vanaf het moment dat je zwanger bent, is het verstandig om een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je kan bijvoorbeeld beter stoppen met roken, drugs en alcohol. Ook een gezonde en evenwichtige voeding en regelmatige beweging is belangrijk. Je moet nu ook dagelijks een supplement met foliumzuur nemen, en dit tot op het einde van het eerste trimester.

Van het groeiende leven in je buik merk je nog weinig of niets. Maar de kans is groot dat je stilaan meer en meer last krijgt van de klassieke zwangerschapskwaaltjes. Die worden veroorzaakt door de veranderende hormonen. Sommige vrouwen hebben daar weinig last van, andere heel veel.

 • Waarschijnlijk zal je temperatuur iets hoger (ca een halve graad) liggen.
 • Misschien zal je je misselijk voelen, vooral in de ochtend. Ongeveer 70 procent van de zwangeren heeft daarvan in de eerste twee à drie maanden van de zwangerschap meerdere of mindere last.
 • Je zal veranderingen in je borsten merken: ze worden voller, ze zijn gevoeliger, de tepels veranderen…
 • Je kan je erg moe voelen en hebt behoefte aan meer slaap.
 • Je kan last hebben van stemmingsveranderingen.
 • Je kan vreemde goestingen of eetbuien hebben.
 • Je wordt gevoeliger voor geuren.
 • Je moet misschien vaker plassen.
 • Je kan last hebben van lichte buikpijn of -krampen.

Je baby tijdens week 5

Het embryo is nu ongeveer 0,2 cm groot, ongeveer zo groot als een rijstkorrel.

 • De ontwikkeling van de hersenen is volop bezig. Eerst ontstaat de neurale plaat, waarin zich een groeve (neurale buis) vormt. Het bovenste (craniale) deel van de neurale buis ontwikkelt zich tot de hersenen. Uit het onderste deel ontstaat het ruggenmerg.
 • In de vijfde week beginnen de ruggengraat en het zenuwstelsel zich te ontwikkelen. Ook het skelet begint te ontwikkelen. Er ontstaan bobbeltjes waar de armen en benen zich gaan vormen.
 • In deze week wordt de bloedsomloop naar het hart aangelegd. Tegen het einde van de week begint het snel groeiende hartje al te kloppen.
 • De placenta of moederkoek en het begin van de navelstreng zijn gevormd, en beginnen voedingsstoffen van jouw lichaam naar het embryo te vervoeren. De placenta is met de baby verbonden via de navelstreng. In de placenta zit een vlies dat bepaalde stoffen wel en andere stoffen niet doorlaat. De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder. Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed. Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven. Het bloed van de moeder en het bloed van het kind stromen in de placenta vlak langs elkaar heen. De bloedsomlopen van de moeder en het kind blijven echter gescheiden.

Lees ook: 2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

123_m_rijst_2019.jpg

Twee dingen die je nu al kan doen:

 1. Maak een afspraak met de verloskundige
  Zodra je weet dat je zwanger bent, maak je best zo snel mogelijk een afspraak met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog voor een eerste zwangerschapsonderzoek. Die zal bij een eerste controle nogmaals je uitgerekende datum vaststellen en een aantal onderzoeken uitvoeren.
 2. Regel nu al je kinderopvang
  Zal je kinderopvang nodig hebben? Hoe sneller geregeld, hoe beter. Je kan je baby inschrijven vanaf het moment dat je zwanger bent. In grotere steden zijn de wachtlijsten soms nog lang, vooral bij de populairste opvangplekken. In heel wat gemeenten is er een centrale website of een loket, waar je je opvangvraag kan stellen. Soms stelt de gemeente je dan één of meerdere adressen voor die je kan bezoeken. In andere gemeenten is er geen centraal systeem en ga je zelf aan de slag. Je contacteert dan de opvangadressen om te vragen wanneer er plaats is en of je kennis kan maken.
  Ook op de website van Kind & Gezin kan je kinderopvang zoeken. Daar vind je ook alle informatie over soorten kinderopvang, kwaliteitsnormen, kosten, belastingaftrek, enzovoort. Opvang die je niet op deze website terugvindt, heeft geen vergunning.

Lees ook: Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en hoe herken je het?

Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Lees ook: Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram