Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en hoe herken je het?

dossier Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Iedereen heeft er al eens van gehoord, maar wat het precies is, is minder duidelijk. Wij vertellen je wat het is en hoe je de symptomen kan herkennen.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wanneer het bevruchte eitje zich op een andere plaats innestelt dan in de baarmoeder, spreken we van een buitenbaarmoederlijke of een ectopische zwangerschap. Het eitje kan zich zowel in de eierstokken als ergens anders in de buikholte vastzetten, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen hecht het zich vast aan de wand van een van de twee eileiders. Het is een ernstige aandoening die, als je het niet tijdig ontdekt, zelfs levensbedreigend kan zijn. De eileider is namelijk niet gemaakt voor een zwangerschap. Wanneer de embryo groeit en de eileider uitzet, dan zal hij, meestal tussen de tiende en de twaalfde week, barsten. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen zijn een belangrijke doodsoorzaak bij vrouwen in het 1ste trimester van de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. In het begin zijn er vaak geen klachten. Het kan zijn dat je nog niet eens weet dat je zwanger bent. De klachten, die lijken op die van een miskraam, ontstaan meestal tussen de 5de en de 14de week. De volgende vier symptomen kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je last krijgt van een of meerdere van de volgende verschijnselen, laat je jezelf best opnemen in het ziekenhuis.

Bloeding

Als je een beetje bloedverlies hebt, dat gevolgd wordt door overvloedig bloedverlies, kan dat een teken zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Buikpijn

De buikpijn zal eerst aanvoelen als een zeurende pijn in de onderbuik. Daarna wordt het hevige buikpijn die zich meestal aan een duidelijke kant van de buik bevindt.

Schouder

Dit symptoom komt minder vaak voor, maar soms kan je plots last krijgen van een hevig stekende pijn in je schouder.

Flauwvallen

Het laatste symptoom zal je meteen opvallen. Je wordt duizelig, begint te zweten, je hart klopt sneller en je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen. Lees ook: Getuigenis: “Ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap” Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld? Wat is het verschil tussen een prenatale screening en een prenatale diagnose? Endometriose: symptomen, behandeling en de impact op je vruchtbaarheid Wat is PCOS en wat betekent het voor je vruchtbaarheid? Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe Bron: UZLeuven


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram