2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

123m_vakantie_planning_kalender_2022.jpg

dossier Een zwangerschap duurt doorgaans 9 maanden, zeggen we, maar wist je dat dat eigenlijk niet helemaal juist is? Dat hangt af van wanneer je begint te tellen. En hoe kan je zelf eigenlijk je voorziene bevallingsdatum berekenen? 

Duur van een zwangerschap

Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen of 40 weken, gerekend vanaf dag één van je laatste menstruatie. Nog voor de dag van bevruchting dus. Zo kan je je voorziene bevallingsdag berekenen, al is de kans wel klein dat je exact op die dag bevalt. 

Voorziene bevallingsdatum berekenen

Menstruatiecyclus

Om je voorziene bevallingsdatum te berekenen aan de hand van je menstruatiecyclus, moet je bij de eerste dag van je laatste menstruatie 280 dagen optellen, dat zijn 252 dagen en dan nog het aantal dagen van je cyclus, die gemiddeld 28. Op de website van Kind en Gezin vind je daarvoor een handige tool.
Let wel: de geschatte bevallingsdatum met deze methode is niet nauwkeurig en wordt beïnvloed door onder meer de leeftijd van de moeder, eerdere bevallingen, Body Mass index (BMI) en roken. Maar het geeft je wel al een redelijke richtlijn.

Echografie

Een veel nauwkeurigere bepaling van de zwangerschap gebeurt door de meting van de kruin-romplengte met behulp van een echo. Deze datum kan een beetje afwijken van de datum van je cyclus omdat de gynaecoloog met verschillende parameters rekening houdt. Een vroege echografie wordt aangeraden aan iedere zwangere vrouw die tussen de 10 weken en 13 weken zwanger is. Het is nuttig om een meer exacte zwangerschapsduur vast te stellen en om vast te stellen of je misschien zwanger bent van een meerling. 

Bron:
https://www.kindengezin.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram