Wie verkouden is, kan geen griep krijgen

123m-senior-ziek-neus-griep-verkoudh-02-17.jpg

nieuws Het rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor de meeste verkoudheden, veroorzaakt wel een snotneus, maar geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem waardoor we gewapend zijn tegen het griepvirus. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers bij meer dan 13.000 patiënten. 


Het team, verbonden aan Yale University bestudeerde gedurende drie jaar allerhande luchtweginfecties en concludeerde dat geen enkele patiënt tegelijkertijd het verkoudheidvirus en het griepvirus droeg. Dat komt omdat het rhinovirus ervoor zorgt dat we interferon aanmaken, een natuurlijk eiwit dat het afweersysteem tegen virusinfecties stimuleert. 
Virus vs. virus
Arts-microbioloog Jean-Luc Murk (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) reageerde op deze bevinding in Eos Wetenschap: “Het is een bekend fenomeen dat verschillende soorten virussen met elkaar in competitie kunnen gaan. Als het ene virus er is, krijgt het andere minder kans. Dat kan allerlei redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat beide virussen gebruik willen maken van dezelfde ‘resources’ in de cel. Ook is het mogelijk dat het eerste virus bepaalde mechanismen in de cel uitschakelt die het andere virus nodig heeft. Tot slot kan een virus een antiviraal effect oproepen bij een cel, waardoor het andere virus snel wordt opgemerkt.”
Coronavirus 
Of het rhinovirus ons ook beschermt tegen een coronavirus? “Bij sommige patiënten zie je dat ze een chronische dubbelinfectie hebben met twee virussen, waarbij onderdrukken van het ene virus kan leiden tot een opvlamming en verergering van de andere virusinfectie. In het geval van hepatitis B en C bijvoorbeeld kan dat ernstige consequenties hebben. Maar soms kunnen verschillende virussen elkaar ook juist een dienst bewijzen. Wat het nieuwe coronavirus betreft: ik heb meerdere keren dubbelinfecties tussen het coronavirus en een rhinovirus gezien bij patiënten. Dat betekent niet meteen dat remming uitgesloten is, maar op basis van deze ervaringen vraag ik mij wel af of er een sterk effect is.” Meer onderzoek moet dat uitwijzen.

Bronnen:
https://www.thelancet.com 
https://www.eoswetenschap.eu 

Lees ook: Test jezelf: Heb je griep of ben je verkouden?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram