Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?

In dit artikel
Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?

dossier

Kan jij de symptomen van een verkoudheid, griep en corona van elkaar onderscheiden? Want die lijken wel een beetje op elkaar. Het feit dat baby’s en kinderen zelf de klachten niet (goed) kunnen verwoorden, helpt natuurlijk ook niet echt. We zetten de verschillende symptomen even op een rij.

Symptomen van een verkoudheid

Getty_kind_bed_knuffel_slaap_2022.jpg

© Getty Images

De gewone symptomen van een verkoudheid zijn dezelfde als bij volwassenen: loopneus en loopogen (zonder pus), hoesten, niezen, verstopte neus, lichte keelpijn, enz. Als er koorts heerst, is deze mild (minder dan 38°) en deze temperatuurverhoging zal het kind niet verhinderen om te spelen of te eten.

Bij baby’s en jonge kinderen is het Respiratoir Syncytieel virus (RSV) de meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties. Bij RSV zijn meestal enkel de bovenste luchtwegen aangetast. Raken ook de onderste luchtwegen geïnfecteerd? Dan spreken we van bronchiolitis.

Lees ook: Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis?

In het geval van bronchiolitis lijken de symptomen aanvankelijk op die van een verkoudheid. Maar dan wordt de hoest erger, en de ademhaling wordt piepend. De koorts kan dan oplopen tot meer dan 38° C.

Het komt vaak voor dat een verkoudheid uitgroeit tot een oorontsteking. Het kind klaagt over oorpijn (als het heel klein is, kan het bijvoorbeeld naar zijn oor grijpen), hoge koorts, prikkelbaarheid, braken en soms een afscheiding van pus. Sinusitis komt daarentegen zeer zelden voor bij kinderen jonger dan 4 jaar, omdat de sinussen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Lees ook: Wat kunt u doen als uw kind oorpijn heeft?

Symptomen van corona

In milde vormen van de ziekte lijkt Covid-19 op een verkoudheid. De symptomen zijn dezelfde, hoewel ze misschien niet allemaal aanwezig zijn (het kind kan bijvoorbeeld alleen hoesten). Er zijn echter enkele symptomen die meer kenmerkend zijn voor een Covid-infectie en die je ertoe kunnen aanzetten je kind te isoleren en/of te testen. Denk maar aan braken, diarree, hoge koorts, spierpijn, koortsige hoest... Meestal blijft een Covid-19-infectie bij een peuter echter onopgemerkt, of zijn de symptomen mild. In de ernstigste gevallen, gelukkig zeldzaam bij kinderen, treden ademhalingsproblemen op.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Symptomen van griep

Bij besmetting met het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, is de koorts hoog (meer dan 38°) en heeft het virus duidelijk een impact op de algemene toestand van het kind: het speelt niet, heeft geen eetlust, is hangerig, heeft nu eens koud en dan weer te warm, ondervindt spierpijn en slaapt veel.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Wanneer moet je naar de dokter?

Neem contact op met de huisarts of kinderarts als:

  • je baby is jonger dan 3 maanden en hoge koorts heeft (meer dan 38,5°C), lusteloos is of moeilijk drinkt
  • de hoest hardnekkig is (wordt niet minder na een week)
  • de algemene toestand van het kind wordt aangetast: apathie, ontroostbaar huilen, prikkelbaarheid, braken, verlies van eetlust, pijn, diarree…
  • je kind wakker wordt met een opgedroogde gelige substantie (gele korstjes) in zijn ogen.
  • de verkoudheidssymptomen lijken erger te worden
  • je kind moeite heeft met slikken
  • er uitslag verschijnt

Lees ook: Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?

Neem contact op met de spoeddienst als:

  • je kind moeite heeft met ademhalen (kortademigheid of snelle ademhaling)
  • de lippen blauw zijn en de huid bleek
  • de hoest zo hevig is dat het kind lijkt te stikken of moet overgeven. Het kan zijn dat het om valse kroep (pseudokroep) gaat, maar in zo'n geval neem je beter het zekere voor het onzekere.

Lees ook: Wat is valse kroep en wat kan je eraan doen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram