Ontsteking van het oor, die kan worden gekenmerkt door (oor)pijn, koorts, gehoorstoornissen en duizeligheid. Ontsteking van de uitwendige gehoorgang is otitis externa, van het middenoor: otitis media, van het binnenoor: labyrintitis.
Een bloemkooloor of bokseroor (subperichondriaal hematoom) is een misvorming van het oor die veroorzaakt wordt door een harde klap. Je ziet het vaak bij beoefenaars van vechtsporten en rugby, maar iedereen die een verwonding aan het buitenoor oploopt, kan bloemkooloor ontwikkelen.
Het plaatsen van buisjes in de oren is een veelvoorkomende operatie, vooral bij kinderen. De buisjes verlagen de druk in het middenoor. Die druk ontstaat als de buis van Eustachius niet goed werkt. Hoe verloopt de ingreep, en mag je kind zwemmen?
Slapen met oordopjes wordt over het algemeen als veilig beschouwd en kan zelfs de slaapkwaliteit verbeteren door storende geluiden te blokkeren. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen om gezondheidsproblemen te vermijden.
Oorsmeer vervult een belangrijke rol in de gezondheid van het oor: het beschermt de tere huid van de gehoorgang. Uit de kleur en textuur van je oorsmeer kan je afleiden hoe je oor eraan toe is.
Bij een oorontsteking is het middenoor, binnenoor of uitwendige oor ontstoken. Je hebt daardoor pijn, jeuk of een branderig gevoel in je oor en je kan vaak ook minder goed horen. Een oorontsteking ontstaat doordat virussen, bacteriën of schimmels zich in het oor vermenigvuldigen.
Bij volwassenen komt oorpijn meestal door een ontsteking van de gehoorgang (otitis externa). Dat is het voorste deel van het oor, vanaf het gat in de oorschelp tot aan het trommelvlies. Bij een ontsteking van de gehoorgang is de huid van de gehoorgang en meestal ook het trommelvlies ontstoken.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Een patiënt met tinnitus hoort geluiden die zijn omgeving niet hoort. Die geluiden komen van binnenuit en kunnen verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen of suizen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon.
Heb je soms het gevoel dat er een ballon in je oren zit, pijn aan de oren of last van oorsuizen? Je bent niet alleen... Uit het Nationaal Ooronderzoek, uitgevoerd in opdracht van A.Vogel, blijkt dat 70% van de Belgen regelmatig last heeft van oorklachten.
Bij een kind met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er etterig of bloederig vocht uit één of beide oren. Acute middenoorontsteking (otitis media acuta) is een vaak voorkomende aandoening bij kinderen tot een jaar of vijf, zes.
Indien uw kind een middenoorontsteking (otitis media) heeft, wordt een vliegtuigreis meestal afgeraden. Ook bij een verkoudheid of een keelontsteking bespreekt u het best vooraf met uw huisarts of het kind mag vliegen.
Een cholesteatoom (of keratoom) is een gezwel in het middenoor door ophoping van huidschilfers aan de binnenzijde van het trommelvlies. Het is de meest agressieve en lastigst te behandelen vorm van (chronische) middenoorontsteking of otitis media.
Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (otitis media). Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Zowat de helft van de kinderen jonger dan 1 jaar en 80 % van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen.
Een acute middenoorontsteking (acute otitis media) treedt meestal op bij jonge kinderen, vaak bij een verkoudheid. De aandoening komt vooral voor bij kinderen jonger dan drie jaar. Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen.
Oorpijn bij kinderen jonger dan vijf jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (acute otitis media). Zowat de helft van de kinderen beneden 1 jaar en 80% van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen.
De onvolledige drukregeling in het vliegtuig en de drukverschillen die tijdens het stijgen en dalen kunnen optreden, kunnen leiden tot een pijnlijk en suizend gevoel in de oren.
Kinderen met acute otitis media herstellen sneller als zij meteen worden behandeld met antibiotica. Dat blijkt uit een Finse en een Amerikaanse studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Volgens een studie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kunnen ouders het optreden van een middenoorontsteking (otitis media) in grote mate voorkomen door zuigelingen zo weinig mogelijk, en zo mogelijk alleen bij het inslapen een fopspeen
Bij het ontstaan van middenooraandoeningen zou voedselallergie als één van de mogelijke oorzaken genoemd worden.
Voedselallergie behoort waarschijnlijk tot het meest controversiële gebied in het domein van de allergie.