70 procent van de Belgen heeft last van oorklachten

unsplash_oor.jpg

nieuws

Heb je soms het gevoel dat er een ballon in je oren zit, pijn aan de oren of last van oorsuizen? Je bent niet alleen... Uit het Nationaal Ooronderzoek, uitgevoerd in opdracht van A.Vogel, blijkt dat 70% van de Belgen regelmatig last heeft van oorklachten. 

Meest voorkomende oorklachten

De meest voorkomende klachten zijn:
  • oorsmeer gerelateerd: overmatig oorsmeer (18%), een verstopt gevoel (15%) en oorsmeerprop (14%)
  • jeuk en irritatie in de gehoorgang (41%)
  • oorsuizen of een piep in het oor (35%)

Waar komen die oorklachten van?

Ouder worden, overmatige haargroei in de oren, eczeem of suikerziekte zijn de meest voorkomende oorzaken. Maar dat is nog niet alles. Oordopjes worden steeds meer gebruikt. We gebruiken oordopjes voor verschillende doeleinden zoals slapen en zwemmen, maar ook het digitale tijdperk heeft een grote invloed op hoe we met onze oren omgaan. Tegenwoordig luisteren we allemaal muziek. Maar liefst 70% van de mensen tussen 18 en 39 jaar maakt daarvoor gretig gebruik van oorpluggen. In vergelijking met de 65-plussers, waarvan slechts 29% oordopjes gebruikt, is dat aandeel heel groot. Daarnaast beschermt 57% van de Belgen het gehoor op een muziekfestival met oordoppen. Oordoppen zijn helaas niet zo onschadelijk als je op het eerste gezicht zou denken. De oordopjes duwen het oorsmeer steeds verder in het oor. Daardoor gaat het oorsmeer ophopen en leidt het tot een oorsmeerprop.

Lees ook: Oordoppen op maat moeten betaalbaar worden

Wat doen bij oorklachten?

Of we massaal naar de dokter gaan voor onze oorklachten? Helaas niet. De overgrote meerderheid (63%) gaat niet naar de huisarts en neemt het heft in eigen handen door bijvoorbeeld met allerhande voorwerpen in hun oren te peuteren.

Vandaag gebruiken nog veel te veel mensen verkeerde voorwerpen om hun oren te reinigen. Zo gebruikt 89% van de Belgen wattenstaafjes om de oren te reinigen. 10% geeft eerlijk toe dat ze andere en soms gekke voorwerpen gebruiken. Scharen, sleutels, pincetten, soeplepels of tandenstokers? Belgen zijn er niet vies van. Daarbij komt ook nog dat we onze oren niet vaak genoeg reinigen.

Tips om je oren op een goede manier te reinigen
  • Gebruik nooit een voorwerp dat kleiner is dan het puntje van een pink om je oren te reinigen. Zo tast je de gehoorgang niet aan. 
  • Gebruik oorspray om je oren te reinigen. Vraag je apotheker om raad.
  • Blijven je oorproblemen aanhouden? Ga dan naar je huisarts.

Bron: Nationaal Ooronderzoek in opdracht van A. Vogel

bron: A. Vogel

Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram