Oorpijn in het vliegtuig

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws De onvolledige drukregeling in het vliegtuig en de drukverschillen die tijdens het stijgen en dalen kunnen optreden, kunnen leiden tot een pijnlijk en suizend gevoel in de oren.

In een vliegtuigcabine is de luchtdruk namelijk lager dan op de grond. Tijdens het stijgen van het vliegtuig daalt de luchtdruk in de cabine. Gevolg hiervan is dat de lucht in het middenoor (de ruimte achter het trommelvlies), wat meer ruimte in gaat nemen. Via de buis van Eustachius, die het middenoor met de keel verbindt, ontsnapt deze extra lucht vanzelf. Als het vliegtuig gaat dalen, stijgt de luchtdruk in de cabine en ontstaat een onderdruk in het middenoor. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. Het is net alsof het oor vol zit en men minder goed hoort. Ook in de gelaatssinussen kan hevige pijn ontstaan. Dit komt vooral voor wanneer men verkouden is of bij een keelontsteking, maar het kan ook bij een perfect gezonde reiziger optreden.

• Slikken, geeuwen of kauwgum kauwen kan het ongemak in de oren meestal verlichten.

• Als dat niet helpt, dan biedt de ‘valsalvabeweging’ uitkomst: mond dichthouden, neus dichtknijpen en dan uw neus ‘snuiten’. Maar wees voorzichtig, want als u het te vaak of te hard doet, kan ook dat oor- en sinuspijn veroorzaken.

• Als dat niet helpt, moet u wachten tot na de landing. Meestal verdwijnt de oorpijn dan spontaan.

• Ook kunt u, ongeveer een kwartier voordat de daling wordt ingezet, neusspray tegen een verstopte neus toedienen, vooral als u een verstopte neus hebt of verkouden bent.

• Er bestaan ook speciale oordopjes (Earplanes) die de druk naar de oren tijdens het vliegen regelen.

• Geef een baby tijdens het stijgen en het landen de borst of de fles. Laat een ouder kind op een stukje kauwgum kauwen.

Infecties in het neus-, keel- en oorgebied kunnen het best vóór het vertrek behandeld worden. Anders neemt u tijdens de reis zelf een ontzwellend middel, bijvoorbeeld neusspray met Efedrine voor de neusslijmvliezen. Een oraal preparaat dat de slijmvliezen ontzwelt kan ook, maar is meestal wat slaapverwekkend (bijvoorbeeld Actifed, Sinutab…).
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram