- dossierMeer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op reuma?
- dossierTrigeminusneuralgie: zenuwpijn in het aangezicht
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierGezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
Mijn kind heeft oorpijn
nieuws
Oorpijn bij kinderen jonger dan vijf jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (acute otitis media). Zowat de helft van de kinderen beneden 1 jaar en 80% van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen. Hoe jonger het kind is bij de eerste oorontsteking, hoe groter de kans dat het kind meerdere middenoorontstekingen krijgt. Bij kinderen ouder dan vijf jaar komt een middenoorontsteking minder voor. Na de pubertijd komt middenoorontsteking bijna niet meer voor.
Meestal ontstaat deze ontsteking in aansluiting op een luchtweginfectie, zoals een verkoudheid of een griep. Door de nog niet optimale werking van de buis van Eustachius (die het oor verbindt met de neus-keelholte) wordt het vocht dat tijdens een verkoudheid wordt gevormd, niet goed afgevoerd.
Het blijft geheel of gedeeltelijk achter in het middenoor waar het een broedplaats vormt voor bacteriën en virussen. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat veroorzaakt soms erge pijn. Baby’s gaan hierdoor slechter drinken en slapen, ze grijpen naar het oortje, zijn prikkelbaar en huilen. Peuters kunnen buikpijn krijgen en braken. Het kind kan ook koorts hebben.
Na een paar dagen wordt de pijn minder doordat de etter oplost of doordat er een gaatje in het trommelvlies komt waardoor de etter weg kan. Er komt dan etter en soms wat bloed uit de gehoorgang. Dit wordt een ‘loopoor’ (of otorree) genoemd. Dat is niet erg en meestal is dit binnen een paar dagen of weken weer over. Er mag bij oorloop wel geen water in het oor komen (niet onder water zwemmen, douches in het oor vermijden…). Het kan zijn dat uw kind hierdoor een paar dagen of zelfs weken slechter hoort, maar ook dit verdwijnt meestal spontaan na enkele weken tot maanden. Ook het gaatje in het trommelvlies geneest meestal spontaan.
Bij ongeveer de helft van de kinderen kan na vier tot zes weken een otitis media met effusie (lijmoor) optreden, en bij ongeveer een kwart nog na drie maanden. In de meeste gevallen is dit niet erg en verdwijnt de aandoening na enkele maanden spontaan, zonder blijvend letsel. Soms komt het voor dat een slijmoor langer duurt of steeds weer terugkomt. Het gehoorsverlies kan dan aanleiding geven tot tijdelijke taal- en spraakstoornissen. Kinderen kunnen er ook zo door belemmerd worden dat er gedragsstoornissen ontstaan. In een enkel geval treedt een beschadiging van het oor op waardoor ernstigere gehoorsafwijkingen en evenwichtsproblemen kunnen ontstaan.
Behandeling
Tachtig tot negentig procent van de acute middenoorontstekingen geneest vanzelf na twee tot drie dagen. Bij jonge kinderen kunnen de klachten langer duren: de helft van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft langer dan acht dagen klachten van oorpijn en/of huilen.
• Pijnstiller: Een middenoorontsteking kan veel pijn doen, goede pijnstilling (paracetamol of ibuprofen) is daarom belangrijk. Bij orale toediening van paracetamol treedt sneller een pijnstillend effect op (vanaf ongeveer 30 minuten na inname) dan bij zetpillen (rectale toediening), maar bij rectale toediening houdt de werking langer aan.
Lees voor de juiste dosering aandachtig de bijsluiter:
• Voor paracetamol is de aanbevolen dosis 60 mg/kg/dag en dit verdeeld over 4 tot 6 giften. Voor ibuprofen is de aanbevolen orale dosis 20 tot 30 mg/kg/dag verdeeld over 3 tot 4 giften.
• Zorg dat u niet te laag doseert. Wacht ook niet tot de pijn terugkomt, maar geef de volgende dosis om de pijn te voorkomen.
• Oordruppels als pijnstilling of met antibiotica worden niet aanbevolen.
• Eventueel kunnen ontzwellende neusdruppels (zoutdruppels of xylomethazoline/ Oxymetazoline, zoals Otrivine of Nesivine) worden gegeven indien er klachten zijn van een verstopte neus. Hierdoor gaat de buis van Eustachius vaak weer open en kan het ontstekingsvocht weglopen.
Gebruik deze neusdruppels maximaal een week. Neusdruppels op basis van imidazoline of naphtylimidazoline (zoals Deltarhinol Mono, Vasocedine, Neofenox, Neusinol, Priciasol, Sofraline, Sofrasolone, Rhinospray) zijn af te raden vóór de leeftijd van 7 jaar.
• Antibiotica zijn meestal niet nodig omdat een acute middenoorontsteking bijna altijd vanzelf geneest.
Alleen bij kinderen jonger dan 6 maanden, wanneer het kind erg ziek is of na 2-3 dagen niet beter wordt, of bij risicofactoren voor complicaties (bv. kind met syndroom van Down, gespleten gehemelte), is een behandeling met antibiotica aangewezen.
• In geval van koorts moet het kind voldoende drinken.
• Kinderen met een middenoorontsteking mogen gerust zwemmen. Bij een trommelvliesperforatie (loopoor) wordt wel aangeraden om niet onder water te zwemmen, douchen mag wel.
Neem alleszins contact op met uw huisarts • als uw kind zieker of suf wordt, of slecht drinkt; • als de oorpijn en/of de koorts toeneemt of na drie dagen niet verbetert; is uw kind jonger dan twee jaar, dan is het verstandig om al na één dag contact op te nemen met de arts; • in geval van huiduitslag, abnormale slaperigheid, tekenen van nekstijfheid of gestoorde ademhaling; • als uw kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft; • als er langer dan een week vocht uit het oor loopt (loopoor). Na het stoppen van het loopoor moet u na een viertal weken alleszins een arts raadplegen om te controleren of het trommelvlies opnieuw dicht is; • wanneer de hardhorigheid langer dan 2 maanden duurt; • kinderen met anatomische afwijkingen, zoals bij het syndroom van Down of een gespleten gehemelte; • kinderen met een gebrekkig immuunsysteem. |
Morgen: Geen antibiotica bij middenoorontsteking
Meer lezen:
www.thuisarts.nl/oorontsteking/mijn-kind-heeft-middenoorontsteking
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/otitis-media-acuta-bij-kinderen
www.neus-keel-oor.be/nl/nko/oor/aandoeningen/otitis_media/