Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?

In dit artikel
Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?

dossier

Bij een zware griep is het duidelijk: je kind is te ziek om naar school te gaan. Maar soms is die beslissing niet zo makkelijk te maken. Bij welke symptomen houd je je kind toch beter thuis?  

Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?

Hoge koorts

Getty_kind_ziek_griep_koorts_2023.jpg

© Getty Images

Een kind heeft gemiddeld een temperatuur van 37,5 graden Celsius. Stijgt die tot boven de 38 graden Celsius? Dan heeft je kind koorts. 
Koorts is vaak een teken van infectie. Dat betekent dat je kind nog in het beginstadium van de ziekte zit en dus andere kinderen kan aansteken. Naar school sturen is dan niet verstandig.

Lees ook: Wanneer spreken we van koorts en hoe wordt koorts behandeld?

Braken of diarree

Braken en/of diarree zijn niet alleen enorm vervelende klachten, het zijn ook de symptomen van buikgriep en dat is enorm besmettelijk. Het kan uiteraard zijn dat je kind iets verkeerds heeft gegeten, maar je neemt toch beter het zekere voor het onzeker door hem of haar thuis te houden. 

Lees ook: Hoe kan je buikgriep voorkomen?

Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen

Langdurig hoesten

Een paar hoestbuien hier en daar zijn niet zorgwekkend, maar een aanslepende hoest is dat wel. Is de hoest van je kind ongecontroleerd en aanhoudend? Dan is het verstandig om je kind een paar dagen thuis te houden. Vooral als het hoesten gepaard gaat met keelpijn, onregelmatige ademhaling of pijn op de borst.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Pijn

Als je kind een zere knie heeft of een lichte hoofdpijn maar zich verder goed gedraagt, is het waarschijnlijk prima om (eventueel met wat pijnstilling) het kind naar school te laten gaan. Maar als het om hevige pijn gaat, doe je dat beter niet, want pijn is altijd iets dat je beter nauwlettend in de gaten houdt. Thuisblijven is dus de boodschap.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

Wanneer mag een ziek kind terug naar school?

Als je kind ziek is geweest en zich beter voelt, maar nog lichte klachten ervaart zoals wat hoofdpijn of een loopneus, kan hij of zij gerust naar school, áls er van bovenstaande symptomen geen sprake meer is tenminste. Zorg er wel voor dat de school en jouw telefoonnummer heeft zodat ze je kunnen opbellen als er ernstiger symptomen optreden.

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?

Bronnen:
https://www.health.harvard.edu
https://www.healthychildren.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram