Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?
dossier
Griepvaccinatie biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt.
- Het duurt ongeveer twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen maakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, dan kan je toch griep krijgen.
- Het vaccin is zo samengesteld dat de meest waarschijnlijke virussen er inzitten. Men kan niet met 100% zekerheid van tevoren voorspellen welke virussen tijdens de winter aanwezig zullen zijn. Het kan dus voorkomen dat men door een ander griepvirus, dat niet in het vaccin zit, toch nog ziek wordt.
- Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan is het mogelijk dat het vaccin minder goed aanslaat en beschermt. Je kan dan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
- Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid.
Het goede nieuws is...
Als je toch griep krijgt, verloopt de griep milder, is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner en is de kans kleiner dat de aandoeningdie je al hebt, door de griep verergert.
Geen bescherming tegen andere winterkwaaltjes
Uiteraard biedt het griepvaccin alleen maar bescherming tegen de griepvirussen en niet tegen andere winterkwaaltjes die door totaal andere virussen worden veroorzaakt. Zo kan je ondanks de griepprik bijvoorbeeld toch nog een verkoudheid, een keelontsteking of een ‘buikgriep’ krijgen. Dit betekent niet dat het griepvaccin heeft gefaald, maar gewoon dat je pech hebt en het slachtoffer bent geworden van een ander virus.