Kan je verschillende keren griep krijgen in één griepseizoen?

In dit artikel
Kan je verschillende keren griep krijgen in één griepseizoen?

dossier

Wie net afgerekend heeft met een griepvirus en denkt dat het gevaar nu geweken is, moeten we helaas teleurstellen. Hoewel de kans klein is, kan de seizoensgriep wel een tweede keer toeslaan. Dat verklaart ook meteen waarom je zelfs na een griepspuit nog ziek kan worden.

Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?

Verschillende varianten

De reden daarvoor is dat er vier verschillende soorten griep zijn: influenza A, B, C en D. Influenza A en B zijn de seizoensgebonden epidemieën die ons vooral in de herfst en winter treffen. Binnen die types bestaan ook nog varianten. Wanneer je ziek wordt van een bepaalde stam van het griepvirus, ontwikkelt je lichaam een immuunrespons die je beschermt tegen een nieuwe besmetting met precies hetzelfde virus.

Volgens Dr. William Schaffner, expert op het gebied van infectieziekten aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, kan je echter nog steeds met een andere variant besmet raken. De antilichamen die je hebt aangemaakt de eerste keer, zullen dan geen bescherming bieden. Dat verklaart ook meteen waarom je zelfs na een griepspuit nog ziek kan worden.

Lees ook: Wat kan je het best eten als je griep hebt?

Minder kans op tweede keer griep

Wel is het vrij zeldzaam om twee keer griep te krijgen in één seizoen. Hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam legt uit hoe dat komt. Nadat je lichaam geveld is door een griepvirus, doet het namelijk zijn uiterste best om nieuwe virussen te weren door bepaalde stoffen aan te maken. 
De luchtwegen van een pas herstelde grieppatiënt zijn bezaaid met interferonen, eiwitten die een immuunreactie bevorderen. Daardoor vermindert de kans op een tweede griep, van een ander type.
Bovendien kan de immuniteit tegen een bepaald virustype lang aanhouden. Een griep van jaren geleden kan vandaag nog steeds bescherming bieden tegen datzelfde type.

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Griepvaccin met meerdere stammen

Schaffner voegt toe dat seizoensgriepvaccins drie tot vier stammen van het griepvirus bevatten, omdat er niet veel kruisbescherming is tussen de stammen. Het is mogelijk dat, als je ziek wordt van een bepaald type influenza A, je een bescheiden bescherming hebt gevormd tegen een ander type influenza A, maar het zal je waarschijnlijk niet beschermen tegen influenza B.

Als je griep krijgt en je hebt nog geen griepvaccin gekregen dit seizoen, raden artsen over het algemeen aan om alsnog een griepprik te halen van zodra je genezen bent, vooral in een vroege fase van het griepseizoen. Dit biedt extra bescherming tegen de griepstam die je hebt gehad, en beschermt je bovendien tegen de andere griepstammen die circuleren.

Lees ook: Zijn luchtdrogers in het toilet beter dan (papieren) handdoeken?

Bronnen:
https://www.livescience.com
https://www.health.belgium.be
https://www.laatjevaccineren.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram