Voor jou gelezen op De Standaard

Griepvaccins zonder voorschrift verkrijgbaar bij apotheker sinds 1 oktober

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
f-123-vr-griep-zakdoek-allerg--ziek-02-19.jpg

nieuws

Wie zich wil laten vaccineren tegen griep kan sinds 1 oktober bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift van de huisarts. Dat moet het traject om je te laten vaccineren tegen griep korter maken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) woensdag.

Voor het komende griepseizoen heeft ons land 3,78 miljoen griepvaccins voorzien, of 840.000 meer dan vorig seizoen. Een tekort aan griepvaccins is dus niet waarschijnlijk, zodat de vaccinatiecampagne, in tegenstelling tot vorig jaar, niet gefaseerd verloopt.

Tegemoetkoming voor risicogroepen

Sinds 1 oktober kan iedereen bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift. Wie behoort tot een risicogroep, zoals bepaald door de Hoge Gezondheidsraad en het RIZIV, krijgt het vaccin bovendien grotendeels terugbetaald. Het gaat onder andere om 65-plussers, patiënten met een onderliggende chronische aandoening, mensen met een BMI hoger dan 35, mensen die werken in de gezondheidssector en zwangere vrouwen.

Vanaf 15 oktober start dan de eigenlijke periode om je door de arts te laten vaccineren tegen de griep. Op die dag gaat ook de sensibiliseringscampagne van de overheid en de apothekersverenigingen naar de bevolking van start.

Lees ook: Ken jij het verschil tussen een griep en een verkoudheid? Doe de test!

Griepwinter op komst

Doel van deze maatregel is om de vaccinatiegraad te verhogen door het afhalen van een griepvaccin makkelijker te maken. ‘Het traject voor de patiënt is verkort’, zegt Koen Straetmans, voorzitter van APB. ‘Vroeger moest de patiënt eerst naar de arts om een voorschrift te halen, om vervolgens bij de apotheker het vaccin op te halen.’ Nadien moest de patiënt opnieuw naar de huisarts om een prik te laten zetten. Nu is die eerste stap weggelaten, de patiënt kan meteen naar de apotheek om het griepvaccin op te halen. ‘Dat maakt het makkelijker voor de patiënt om zich te laten vaccineren’, aldus Straetmans.

Komende winter dreigt een griepwinter te worden volgens de experten wereldwijd, zegt APB nog. Door de lockdown en alle coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar geen griepseizoen gehad. Daardoor hebben we minder antistoffen aangemaakt tegen het virus en zouden er het komende griepseizoen dus meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep.

Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?

De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram