Viroloog waarschuwt: de griep komt eraan

Laatst bijgewerkt: januari 2020
f-123-kind-griep-zakdoek-allerg--ziek-02-19.jpg

nieuws

Slecht nieuws voor wie denkt dat hij deze herfst en winter gespaard is gebleven van de griep, want volgens viroloog Marc Van Ranst moet de epidemie nog komen. Aan Radio 2-presentator David Van Ooteghem vertelde hij dat hij, op basis van de gegevens van de laatste vijf jaar, binnen dit en twee weken een uitbraak verwacht. Pas vijf weken later zou die een hoogtepunt bereiken en nadien duurt het opnieuw een vijftal weken voor het virus is weggeëbd. 
Verkoudheid versus griep
Loop je nu al serieus te snotteren? Of voel je je misschien zelfs een beetje koortsachtig? Dan kamp je met een zware verkoudheid. "Een ‘griepje’ bestaat niet. Als je de griep hebt, met hoofdletter G, dan ben je minstens een week door en door ziek", aldus Van Ranst, die vooral de scholen als broeinest van bacteriën ziet. “Die openen na twee weken vakantie opnieuw de deuren. Kinderen geven er alles door wat ze hebben, nemen de ziektekiemen mee naar hun ouders, en die brengen ze op hun beurt mee naar de collega’s op het werk.”
Nog snel een vaccin?
“De enige oplossing is alles en iedereen vaccineren”, vertelt Van Ranst, maar dat is onmogelijk, alleen al omdat er onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. “Geen enkel farmaceutisch bedrijf wil het risico nemen om te veel vaccins te produceren en er dan mee te blijven zitten in maart." Nog snel bij de huisarts aankloppen voor een inenting heeft niet veel nut, aangezien de stoffen minstens twee weken nodig hebben voor ze jou beschermen tegen de griep. Experts pleiten dan ook voor een inenting tussen midden oktober en midden november om je de hele winter tegen het griepvirus te wapenen.

Dat zo’n spuitje je net ziek zou maken, noemt Van Ranst een fabeltje. “Je wordt nu eenmaal gevaccineerd in de periode dat verkoudheden alomtegenwoordig zijn. En het griepvaccin helpt natuurlijk niet tegen een verkoudheid."

Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?

Bronnen:
https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-griep
https://radio2.be/spits/viroloog-marc-van-ranst-binnen-dit-en-2-weken-begint-de-griepepidemie-en-die-zal-ongeveer-5


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram