Hoe herken je een allergie?

123-noten-allergie-0-18.jpg

dossier

Moet je vaak niezen? Of gaan je lippen tintelen als je noten eet? Misschien ben je allergisch. Maar hoe herken je een allergie? Allergie geeft meestal een combinatie van klachten. Meestal treden de klachten na enkele minuten tot uren op, soms pas na twee of drie dagen (vooral bij contactallergie)
Een overzicht van de belangrijkste symptomen.


De ogen:
* jeuk
* tranende ogen
* dikke oogleden
* donkere oogkringen

Deze klachten kunnen wijzen op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.

De oren:
* jeuk in de gehoorgang
* vocht in de gehoorgang
* tijdelijke gehoorvermindering
* oorpijn

De luchtwegen:
* verstopte en/of lopende neus
* veel niezen
* piepende ademhaling
* benauwdheid
* prikkelhoest
* ophoesten van slijm

Deze klachten wijzen meestal op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.

Het maagdarmkanaal:
* braken
* buikpijn
* stoelgangproblemen
* slechte eetlust
* veel speeksel

Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie. Bekende allergenen zijn pinda, noten, vis, schelpdieren en koemelk. Ook een allergie voor geneesmiddelen (bv. penicilline) kan dergelijke reacties uitlokken. Allergische reacties op voedingsmiddelen en geneesmiddelen kúnnen zeer ernstig verlopen en leiden tot shock.

De huid:
* jeuk
* uitslag
* zwelling

Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie, een pollenallergie, of een contactallergie (voor metalen zoals nikkel, rubberbestanddelen, cosmetica, hormoonzalf, pleisters, enz.)

Het zenuwstelsel:
* prikkelbaar
* lusteloos
* hoofdpijn

Algemene klachten:
* oedeem (vocht vasthouden): bijvoorbeeld opzwellen van lippen, oogleden, mond of keel
* slaapstoornissen
* hyperactiviteit
* moeheid
* concentratiestoornissen
* gewrichtsklachten
* slecht groeien

Shock
In sommige ernstige gevallen blijft de allergische reactie niet beperkt tot één orgaan, maar is er sprake van een shock. Dan reageert het hele lichaam op de allergie. Alle bloedvaten in het lichaam verwijden dan, de persoon heeft bijna geen bloeddruk meer, en kan zelfs sterven.
Deze hevige reacties kunnen bij elke vorm van allergie voorkomen, en zeker bij wespen- of bijensteken. Ook wanneer iemand medicijnen ingespoten krijgt waar hij allergisch voor is, kan die persoon in shock raken.

Om te weten of het om een allergie gaat en vooral om welke allergie, zijn allergietests nodig.
Wanneer een contactallergie vermoed wordt, kunnen 'plakproeven' uitgevoerd worden.
Priktesten zijn zinvol wanneer een allergie vermoed wordt op voedsel of luchtwegallergenen (stuifmeel, huisstofmijt etc.). Een druppeltje allergeen-extract wordt op de huid gedruppeld, en vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in de huid geprikt, zodat er een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terecht komt.
Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan ook worden vastgesteld met een bepaling van een bepaald soort eiwitten in het bloed, het IgE. Deze test wordt ook wel RAST-test genoemd. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dan de huidpriktest.

Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid:
Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat er geen allergie is, dit noemen wij dan een vals negatieve uitslag.
Een positieve uitslag kan betekenen dat er wel sprake is van een allergie, maar dat de gevonden allergie niet de klachten veroorzaakt.

De 'gouden test' is de eliminatie-provocatietest: deze test houdt in dat het contact met het verdachte allergeen wordt gestopt (eliminatie). Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen kan de patient dan eventueel weer aan het verdachte allergeen worden blootgesteld (provocatie). Wanneer de klachten dan weer terugkomen is het echte bewijs voor een allergie geleverd. Deze eliminatie-provacatie testen moeten ALTIJD onder supervisie van een deskundige worden uitgevoerd.

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts? 28 tips die helpen


Laatst bijgewerkt: april 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram