Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten

Laatst bijgewerkt: april 2022
In dit artikel
Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten

dossier

Mestcelactivatiesyndroom (MCAS) is een aandoening waarbij de mestcellen in je lichaam te veel van een bepaalde stof afgeven waardoor je allergiesymptomen krijgt. Mestcellen bevinden zich overal in je lichaam, wat betekent dat je een breed scala aan klachten kan ontwikkelen.

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Wat zijn mestcellen?

123m-adem-keel-4-5.jpg
Mestcellen zijn bloedcellen die deel uitmaken van je immuunsysteem. Ze helpen je infecties te bestrijden, maar ze zijn ook betrokken bij allergische reacties. Mestcellen hebben een langere levensduur dan normale cellen, en ze groeien in je beenmerg, maagdarmkanaal, huid en luchtwegen.

Wanneer je in contact komt met een allergeen, een stof die allergieën veroorzaakt, laten mestcellen chemische stoffen vrij die mediatoren worden genoemd. Die mediatoren wekken de symptomen van een allergische reactie op, zoals jeuk, slijmvorming en ontstekingen. Als je MCAS hebt, geven je mestcellen te vaak en te veel mediatoren af.

Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Wat is de oorzaak van MCAS?

De precieze oorzaak van het mestcelactivatiesyndroom is onbekend. Volgens sommige studies is de aandoening genetisch bepaald, maar dit moet men nog verder staven. Men spreekt ook wel van een idiopathische aandoening, omdat ze niet gerelateerd is aan een duidelijke allergie of oorzaak.

Mensen die aan dit syndroom lijden, vinden het moeilijk om precies aan te geven wat de allergische reacties veroorzaakt. Veelvoorkomende triggers zijn: insectenbeten, bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen. Maar triggers kunnen ook stressgerelateerd zijn: angst, pijn, inspanning of infectie zijn vaak de bron van allergiesymptomen. Bovendien kunnen nieuwe triggers na verloop van tijd de kop opsteken.

Lees ook: Welke allergische reacties kan een geneesmiddel veroorzaken?

Wat zijn de symptomen van MCAS?

Het vrijkomen van te veel mestcellen kan invloed hebben op bijna elk deel van je lichaam:

 • Huid: jeuk, blozen, netelroos, zweten, zwelling, huiduitslag
 • Ogen: irritatie, jeuk, tranende ogen
 • Neus: jeuk, loopneus
 • Mond en keel: jeuk, zwelling van je tong of lippen, zwelling in je keel
 • Longen: ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling
 • Hart en bloedvaten: lage bloeddruk, snelle hartslag
 • Maag en darmen: kramp, misselijkheid, diarree, buikpijn
 • Zenuwstelsel: hoofdpijn, verwardheid, vermoeidheid
De symptomen kunnen mild tot levensbedreigend zijn. In het ergste geval kan een anafylactische shock optreden: een snelle daling van de bloeddruk, een zwakke polsslag en vernauwde luchtwegen in de longen, waardoor het moeilijk wordt om adem te halen. Als dit gebeurt, is een behandeling op de spoeddienst nodig. 

Lees ook: Donkere kringen onder je ogen: oorzaken en behandeling

Is er een behandeling?

MCAS kan men niet genezen. Wel kan men triggers vermijden en medicatie innemen.

 • H1- of H2-antihistaminica. Deze medicijnen blokkeren de effecten van histamines, een van de primaire mediatoren die mestcellen vrijgeven.
 • Antileukotriënen. Deze geneesmiddelen blokkeren de effecten van leukotriënen, een ander veelvoorkomend type mediatoren, zodat een piepende ademhaling en buikkrampen verlicht worden.
 • Als je een anafylactische shock of andere ernstige symptomen krijgt, hebt je een injectie met epinefrine (adrenaline)nodig. Dit kan in een ziekenhuis of met een auto-injector of EpiPen die je altijd bij je draagt. De adrenaline zorgt ervoor dat de afgeknelde luchtwegen zich verwijden en de bloedvaten vernauwen, waardoor je weer kan ademen en je bloeddruk en hartslag zullen stijgen.

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthline.com/health/mast-cell-activation-syndrome#treatmentauteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram