Koemelkallergie of lactose-intolerantie bij baby's: de verschillende symptomen

dossier Kraamverzorgster Stéphanie Pilyser geeft in haar boek Kraamkost vijftig lekkere en makkelijke recepten voor het hele gezin, maar ook enkele tips, hacks en nuttige info voor jonge ouders. Dit fragment bijvoorbeeld, dat we graag met jullie delen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van verborgen reflux?

Het verschil tussen een koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie

Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet dat een koemelkeiwitallergie (KMEA) en een lactose-intolerantie niet hetzelfde zijn en elk een verschillende reactie veroorzaken in het lichaam. Bij een koemelkeiwitallergie gaat je eigen immuunsysteem de eiwitten (er zijn veel verschillende eiwitten en dus veel verschillende allergieën) uit de koemelk aanvallen omdat ze die als schadelijk beschouwen.

Bij een lactose-intolerantie kan je lichaam de melksuiker (lactose) die in melk zit, niet verteren omdat je lichaam het enzym (lactase) dat voor de afbraak ervan instaat, niet of onvoldoende aanmaakt. Baby’s worden geboren met het enzym lactase en dus komt een lactose-intolerantie bij baby’s zelden of nooit voor.

Wist je trouwens dat er van nature veel lactose in de moedermelk zit? Als kindjes wat groter worden (je kunt er geen exacte leeftijd op kleven, maar ongeveer vanaf de leeftijd van zeven jaar), stopt hun lichaam met het aanmaken van dit enzym. Vanaf dan kan er dus een lactose-intolerantie ontstaan. Het heeft dus geen enkele zin om bij een koemelkeiwitallergie een lactosevrij dieet te volgen.

Symptomen van een koemelkeiwitallergie

Klachten bij een KMEA bij een baby:

  • overmatig huilen
  • diarree
  • huiduitslag (voornamelijk schilferig, rond de wenkbrauwen en in het gezicht)
  • overmatig teruggeven of herkauwen

Een baby hoeft echter zeker niet alle klachten te hebben om een koemelkeiwitallergie te hebben. Sommige klachten kunnen ook samenhangen met een ander probleem. Bespreek ze met je vroedvrouw of kinderarts.

Lees ook: Getuigenis: "Mijn baby heeft een ernstige koemelkallergie"

Symptomen van een lactose-intolerantie

Symptomen van een lactose-intolerantie bij een baby, een kind of een volwassene:

  • buikpijn
  • darmkrampen
  • winderigheid
  • diarree
  • opgezwollen buik

Lees ook: Ingrediëntenlijst ontcijferd: wat zit er in flesvoeding?

Is een koemelkallergie erfelijk?

Een allergie bij mama en/of papa geeft zeker geen 100% garantie dat je baby’tje dezelfde allergie heeft. Dit geldt ook omgekeerd. Wanneer er geen allergieën in de familie/het gezin voorkomen, heeft een baby nog altijd kans op een allergie. Indien er dan toch effectief sprake is van een KMEA, is de kans groot dat het kind er in zijn of haar puberteit uitgroeit.

Belangrijk om te weten

  • Lactosevrije producten bevatten nog steeds koemelk en zijn dus ook niet geschikt bij een KMEA. Geiten-, schapen- of paardenkaas kan ter vervanging, maar omdat de eiwitten in deze melk heel erg lijken op koemelk, kan dit soms ook een reactie uitlokken.
  • Baby's die borstvoeding krijgen, kunnen een overbelasting van lactose oplopen, bijvoorbeeld bij overproductie. Symptomen hiervan zijn een ongelukkige baby die vaak wil drinken en een frequente, explosieve, vaak schuimende en groene stoelgang produceert. Mama denkt dan dat ze te weinig melk produceert en geeft haar baby nog vaker de borst. Zo kom je echter in een vicieuze cirkel terecht. Heb je hierover vragen of twijfels, laat je dan begeleiden door een vroedvrouw of lactatiekundige. Bij haar/hem kun je trouwens hoe dan ook terecht met al je vragen over borstvoeding, voeding, opvolging gewicht…
  • Als een baby’tje een achttal weken na de geboorte veel symptomen van een KMEA vertoont, kan het nuttig zijn om alvast alle koemelk uit de voeding van de moeder te schrappen. Het effect hiervan is pas twee weken na het volledig schrappen te merken. Als je weer wilt opbouwen met koemelk, laat je je het best opvolgen door een vroedvrouw of lactatiekundige.
  • Een echte hardnekkige KMEA komt maar voor bij 3% van de baby’tjes. Het is dus niet nodig om meteen te panikeren bij eventuele symptomen. Laat jezelf en je kleintje vooral heel goed opvolgen/begeleiden door de juiste mensen.


Bron: Kraamkost, Uitgeverij Lannoo, € 22,99


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram