Wat zijn de symptomen van verborgen reflux?

In dit artikel
Wat zijn de symptomen van verborgen reflux?

dossier Als een baby opvallend veel melk teruggeeft en daarnaast ook huilt tijdens de voeding, weinig of niet bijkomt en zich duidelijk niet goed voelt, kan het zijn dat er sprake is van gastro-oesofageale refluxziekte (GORD). Bij sommige kindjes keert melk wel terug van de maag naar de slokdarm, maar merk je ‘van buitenaf’ helemaal niets. In zo’n geval spreken we van verborgen reflux.

Lees ook: Wat te doen als je baby last heeft van reflux of oprispingen?

Wat is reflux?

123m-pleurs-bébé-baby-huilen-18-8-20.jpg
Eerst en vooral willen we graag even benadrukken dat het normaal is dat baby’s melk teruggeven. Dat komt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag in het eerste levensjaar nog niet helemaal ontwikkeld is. De opgenomen melk kan dus heel makkelijk terugvloeien zonder dat de baby er last van heeft. Dit wordt fysiologische of eenvoudige gastro-oesofageale reflux genoemd.

Als de melk die oprispt zuur is en zo de binnenwanden van de slokdarm irriteert, zal de baby daarvan wél last ondervinden. In zo’n geval spreken we van gastro-oesofageale refluxziekte (GORD), in de volksmond ook wel ‘reflux’ genoemd. De ouders beseffen in zo’n geval al snel dat de zure oprispingen voor problemen zorgen, waarop een arts snel een behandeling kan opstarten.

Lees ook: Spijsverteringsproblemen bij baby's

Wat is verborgen reflux?

Als de baby wel last heeft van terugvloeiing, maar niet braakt, kan het langer duren voor de diagnose wordt gesteld.

De symptomen van verborgen reflux

Net zoals bij ‘gewone’ reflux kan je bij het kindje deze symptomen opmerken:

 • Zwaar huilen
 • Stagnatie van de gewichtscurve
 • Slaapproblemen
 • Weigering van borst of fles
 • Terugkerende aandoeningen en ziekten van de KNO (neus, keel, oren): otitis, laryngitis, rinofaryngitis, enz.
 • Aandoeningen en ziekten van de luchtwegen: piepende ademhaling, astma bij kinderen, bronchiolitis, enz.


Daarnaast zijn er ook specifieke symptomen:

 • Het syndroom van Sandifer: een aandoening waarbij kinderen regelmatig hun hoofd en nek scheef houden om zo te voorkomen dat er zuur vanuit de maag terugstroomt naar de mond. Vaak gaan ze de nek en rug overstrekken en de armen naar achter buigen, of net gaan schudden met hun hoofd en onrustige bewegingen maken met armen en benen. Dit syndroom treedt vaak op kort na het eten.
 • Kenmerkend kauwen.

Lees ook: Wat is tepel-speenverwarring?

Behandeling (verborgen) reflux

 • Wat je zelf kan doen: geef de baby borstvoeding op verzoek, laat hem boeren, houd hem rechtop tot 30 minuten na de voeding, draag de baby zo veel mogelijk. Of het bedje in een hellend vlak moet staan? Sommige artsen zweren erbij, anderen beweren dat geen enkele studie de doeltreffendheid ervan heeft aangetoond.
 • Behandeling met medicijnen: Dit hangt af van de ernst van de symptomen. In het algemeen worden maagzuurremmers voorgeschreven. Medicijnen zoals Gaviscon helpen de slokdarm te beschermen tegen zure reflux.
 • Verdikte of anti-regurgitatie (AR) melk kan helpen om reflux te voorkomen. Ook bij het vermoeden van een allergie voor koemelkeiwit kan een aangepaste melk helpen.

 • Gastro-oesofageale reflux, al dan niet verborgen, verdwijnt meestal spontaan naarmate de baby groeit en zijn spijsverteringsstelsel tot rijping komt. Hoewel GORD bijzonder moeilijk kan zijn voor het kind en de ouders, kan de geruststelling dat het niet blijvend is, helpen.

  Lees ook: 8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten

  Bronnen:

  https://www.mayoclinic.org
  https://www.gezondheidenwetenschap.be
  https://www.mlds.nl

  auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
  Laatst bijgewerkt: februari 2023

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram