Spijsverteringsproblemen bij baby's

dossier

Constipatie, kolieken, reflux, diarree… Spijsverteringsproblemen bij baby's komen zo vaak voor dat bijna alle jonge ouders er wel eens mee te maken krijgen. Als ouder wil je natuurlijk niet hulpeloos toekijken wanneer je kindje buikpijn heeft, maar hoe kan jij de pijn verlichten? We vertellen je er alles over.

spijsverteringsproblemen baby

De meest voorkomende spijsverteringsstoornissen bij baby's

Kolieken of darmkrampjes

Net als GORD (gastro-oesofageale refluxziekte), zijn kolieken niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren, vooral omdat de oorzaak een mysterie blijft. Je kan darmkrampjes herkennen door de beruchte huiluren 's avonds, vooral vanaf de tweede levensweek tot ongeveer 3 maanden. De baby lijkt ontroostbaar, kronkelt van de pijn, wordt bleek of rood, heeft last van winderigheid en heeft een harde, pijnlijke buik.

Constipatie

Als de ontlasting te hard is en je kleintje moeite heeft met zijn stoelgang, heeft hij waarschijnlijk last van constipatie. In het algemeen zijn de tekenen duidelijk: het doet pijn om kaka te doen, hij wordt rood en kan gaan gillen en huilen op het moment van de ontlasting. Constipatie bij baby's is meestal onschuldig, maar daarom niet minder vervelend.

Diarree

Als de ontlasting waterig of slijmerig is, een onaangename geur heeft en je baby veelvuldig stoelgang maakt, heeft de baby last van diarree. Het is belangrijk om je kindje en de stoelgang goed op te volgen, omdat het risico van uitdroging bij zuigelingen zeer reëel is. Bij gewichtsverlies, droge mond, weinig en donkere urine, koorts, braken en een harde en gezwollen buik kan je beter onmiddellijk een arts raadplegen.

Gastro-oesofageale reflux (GORD)

Het is heel normaal dat baby's in de eerste levensmaanden melk teruggeven, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, die als antirefluxklep fungeert, nog niet goed functioneert. Maar soms kunnen de regurgitaties pijnlijk worden, vooral als ze tussen de maaltijden optreden en de slokdarm van de baby irriteren door de aanwezigheid van zoutzuur in de maag. Er kan ook sprake zijn van verborgen reflux, wanneer de melk rechtstreeks van de slokdarm naar de maag terugvloeit, zonder externe regurgitatie.

Je baby heeft mogelijks GORD als hij zich ongemakkelijk voelt en/of huilt na de maaltijd, een zure adem heeft, de hik krijgt of luidruchtig slikt tussen de voedingen door, en als de gewichtstoename stagneert. Vraag in dat geval advies aan je arts.

Wat zijn de oorzaken van spijsverteringsproblemen bij baby's?

Het is niet altijd makkelijk om de oorzaak van de transitproblemen bij baby's te achterhalen, omdat veel verschillende zaken een rol kunnen spelen. Voeding bijvoorbeeld, maar ook een virale of bacteriële infectie (buikgriep, oorontsteking...), stress, vermoeidheid, de buitentemperatuur of een foute dosering van het flesje kunnen ervoor zorgen dat je kindje buikpijn krijgt. Of misschien heeft je kindje een allergie of intolerantie, met name voor koemelkeiwitten. Daarnaast kan ook de overschakeling naar vast voedsel winderigheid, constipatie of diarree veroorzaken.

Aangeboren afwijkingen van het spijsverteringskanaal zijn gelukkig maar zeldzaam. Maaguitgangstenose bijvoorbeeld, waarbij het kindje na elke maaltijd gaat braken, omdat de opening tussen de maag en de darmen te nauw is om de maag te kunnen ledigen.

Wat kan je doen als je kindje spijsverteringsproblemen heeft?

Observeer je baby. Is de constipatie terugkerend? Heeft hij een gezonde gewichtscurve? Huilt hij veel, en heeft hij duidelijk last? Bij twijfel kan je beter een arts raadplegen.

  • Wees vooral waakzaam bij diarree. Als je kindje meer dan 5% van zijn gewicht heeft verloren, heeft hij waarschijnlijk last van uitdroging. Hou ook zijn luiers in de gaten, die moeten goed nat zijn. Als je baby jonger is dan drie maanden, kan je beter onmiddellijk een arts raadplegen en een orale rehydratatieoplossing toedienen. Dat heb je beter sowieso in je medicijnkastje liggen.
  • Geef je borstvoeding? Blijf de borst aanbieden, of geef vaker kleine voedingen. Heb je een sterke toeschietreflex, dan kan het helpen om eerst wat af te kolven en pas dan je kindje aan de borst te leggen.
  • Als je baby flesvoeding krijgt, vraag dan een zorgkundige naar de meest geschikte flesvoedingvoor jouw kindje. Als je baby jonger is dan 3-4 maanden en vaak diarree heeft, kan je arts een hypoallergene (hydrolysaat) melk aanraden. In geval van ernstige reflux kan je arts dan weer een ingedikte melk aanbevelen (bijvoorbeeld met johannesbroodpitmeel).
  • Bepaalde handelingen kunnen ook verlichting bieden, zoals inbakeren (in geval van kolieken, niet bij GORD), je baby dragen, een badje of buikmassage geven, trappelen met de beentjes en laten boeren.

Hou in elk geval de moed erin, en weet dat dit slechts een fase is. Over een tijdje is het spijsverteringsstelsel van je baby helemaal volgroeid en keert de rust weer terug.

In samenwerking met Nutricia


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram