8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten

minimi_constipatie-bij-babys.jpg

dossier

Huilt je baby veel? Heeft hij harde ontlasting? Of is het al een eeuwigheid geleden dat je nog eens een vieze luier moest vervangen? Dan kan het zijn dat je baby geconstipeerd is. Probeer eens deze 8 tips om constipatie bij je baby te verlichten.

Een pasgeboren baby maakt ongeveer vier keer per dag stoelgang. Geleidelijk vermindert dat aantal. Als je baby vier maanden is, maakt hij nog gemiddeld twee keer per dag stoelgang. Constipatie kan ook een teken zijn van een ernstiger probleem. Contacteer dus zeker je arts als het niet vertrouwt of als je baby bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting heeft.

8 tips om constipatie bij baby's te verlichten

1. Water

Of je baby nu borstvoeding of flesvoeding krijgt, je gaat er al snel van uit dat je baby voldoende vloeistof binnenkrijgt. Want dat is toch gewoon allemaal vloeibaar? Als je baby geconstipeerd lijkt. kan je altijd proberen wat extra water te geven na de voeding. Dit kan helpen om de darmen te spoelen. 

2. Fruitsap

Ook fruitsapjes kunnen een licht laxerend effect hebben. Vermijd gezoete dranken, maar ga voor vers, ongezoet fruitsap of kant-en-klaar babyfruitsap of groentesap.

3. Vezels

Als je baby al vast voedsel mag eten, kan je eens wat voedsel introduceren met vezels. Bananen, wortelen en kaas zijn een standaard go-to maar hebben een bindend effect op de stoelgang van je kleintje. Abrikozen, peren, pruimen, perziken en peulvruchten zijn een betere keuze als je baby geconstipeerd is.

4. Fietsbeweging maken

Het klinkt misschien raar, maar je kan de constipatie van je baby verlichten door te fietsen. Nee, we bedoelen niet op de fiets kruipen en een toertje rond het blokje, maar door de beentjes van je baby op het ververskussen in cirkeltjes te laten bewegen, alsof ie op een fietsje zit. De beweging kan ervoor zorgen dat de darmen terug in gang schieten.

5. Verander van flesvoeding of water

Als je baby flesvoeding krijgt, kan het constipatieprobleem makkelijk opgelost zijn door van voeding of van water te veranderen. Respecteer in elk geval de aanbevolen verhoudingen. Ga dus niet aanlengen.

6. Thermometer

Probeer ook eens de temperatuur van je baby rectaal te nemen. Het inbrengen van de thermometer kan de darmwerking terug in gang zetten.

7. Massage

Je kan soms ook door middel van masserende bewegingen de darmen terug op gang helpen. Gebruik je wijs- en middelvinger en maak cirkelvormige bewegingen rond de navel. Je baby zal snel aangeven of je te veel of te weinig druk uitoefent.

8. Een warm bad

Een warm bad is altijd lekker ontspannend. En als je baby ontspant, doen zijn darmpjes dat ook. Wanneer je je baby afdroogt kan je ook altijd de massagetechniek van hierboven nog eens gebruiken.

Bronnen:
https://assets.uzleuven.be
https://www.kindengezin.be
https://www.kinderneurologie.eu

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram