Ongewenste haargroei door geneesmiddelen

dossier

Bepaalde geneesmiddelen kunnen ongewenste haargroei oftewel hyperpilositeit veroorzaken. Het effect treedt vaak enkele maanden na de start van de behandeling op en verdwijnt aan het einde van de behandeling. Om welke medicijnen gaat het? En wat kan je doen?

Lees ook: Mag je een vervallen geneesmiddel nog gebruiken?

Soorten ongewenste haargroei

Getty_haar_2024.jpg

© Getty Images

Er zijn twee hoofdtypen hyperpilositeit:

 1. Hypertrichose: dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het uit zich door overmatige haargroei op elk deel van het lichaam, meestal in de vorm van dons.
 2. Hirsutisme: dit is een veelvoorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door het verschijnen bij vrouwen van haar van het mannelijke type op plaatsen die normaal vrij zijn van haar (kin, bovenlip, nek, borst, billen, gebied tussen het schaambeen en de navel).

Lees ook: Hirsutisme: wat kan je doen tegen ongewenste haargroei?

Medicijnen die hypertrichose veroorzaken

De geneesmiddelen die het vaakst in verband worden gebracht met hypertrichoses zijn:

 • Minoxidil: Dit geneesmiddel wordt plaatselijk gebruikt om de haargroei te stimuleren en kan ook het lichaamshaar doen groeien. Minoxidil stimuleert de groei van keratinocyten (cellen die de oppervlaktelaag van de huid vormen). De verandering in lichaamsbeharing treedt op na 2 maanden behandeling. De haargroei zou binnen 3 of 4 maanden terugkeren naar de oorspronkelijke staat als de behandeling wordt gestopt.
 • Fenytoïne: Fenytoïne behoort tot een klasse van anti-epileptica. Het kan ongewenste haargroei veroorzaken, vooral rond het gezicht en de ledematen.
 • Ciclosporine: De werkzame stof ciclosporine (Neoral) behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staan als immunosuppressiva. Deze medicijnen worden gebruikt om de immuunreacties van het lichaam te verminderen. Bij sommige patiënten kunnen ze merkbare hypertrichose veroorzaken.
 • Corticosteroïden: wanneer deze medicijnen op de huid worden aangebracht, kunnen ze de haargroei in de behandelde gebieden stimuleren. Maar ze kunnen ook een effect hebben op de haargroei als ze worden ingenomen of geïnhaleerd. 
 • Diazoxide: deze vaatverwijdende stof, die wordt gebruikt om hypoglykemie te behandelen, wordt ook in verband gebracht met hypertrichose. Dit effect is vooral merkbaar bij kinderen. Het is omkeerbaar wanneer de behandeling wordt gestopt.

Lees ook: Fototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?

Geneesmiddelen die hirsutisme veroorzaken

Hirsutisme wordt voornamelijk veroorzaakt door:


 • Androgenen: waaronder testosteron, deze hormonen kunnen haargroei in een mannelijk patroon uitlokken.
 • Anabole steroïden: Het gebruik ervan kan leiden tot hirsutisme vanwege hun eigenschappen, die lijken op mannelijke geslachtshormonen.
 • Progestines: sommige progestines die gebruikt worden in hormonale anticonceptiemiddelen hebben een androgene werking die haargroei kan stimuleren.
 • Anti-epileptica zoals fenytoïne: Naast het veroorzaken van hypertrichose kunnen deze medicijnen bij sommige vrouwen ook hirsutisme veroorzaken.

Lees ook: Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers?

Wat doen bij ongewenste haargroei door geneesmiddelen?

Hyperpilositeit door geneesmiddelen treedt meestal op enkele maanden na het begin van de behandeling en is omkeerbaar binnen enkele maanden na het stoppen van de behandeling. Het risico op hyperpilositeit is groter wanneer meerdere geneesmiddelen met dezelfde bijwerking worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts de patiënt informeert over deze bijwerking, die aanzienlijke psychologische gevolgen kan hebben.

Als je merkt dat je medicatie invloed heeft op je haargroei en je hierdoor problemen ondervindt, neem dan contact op met je arts om te zien of hij of zij de behandeling kan aanpassen.

Lees ook: Groeit haar sneller of dikker na het scheren?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.prescrire.org
https://www.msdmanuals.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram