Is pindakaas gezond en hoe kan je het zelf maken?

In dit artikel
Is pindakaas gezond en hoe kan je het zelf maken?

dossier

Pindakaas wordt gemaakt van geroosterde pinda’s die men mengt tot een dikke pasta. Afhankelijk van de soort die je koopt, kan pindakaas voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor je gezondheid. Pindakaas kan je ook zelf maken door pinda’s te vermalen in een keukenmachine.

Lees ook: Is confituur gezond broodbeleg?

Is pindakaas gezond?

123-pindakaas-allergie-boter-10-17.jpg
Pindakaas bevat veel vet en calorieën: één eetlepel bevat ongeveer 115 calorieën. De vetten zijn vooral onverzadigde vetten, en dat is de gezonde soort. Pinda's zijn ook een goede bron van vegetarisch eiwit.

Pindakaas bevat maar een beetje verzadigd vet: een eetlepel bevat ongeveer 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet voor een volwassene. Een ander vet in pindakaas is oliezuur. Oliezuur draagt bij tot het behoud van een gezond cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Ook bevat pindakaas omega-6. Dit vetzuur verlaagt het slechte (LDL-) cholesterol en verhoogt het beschermende (HDL-) cholesterol.

Pinda’s bevatten een scala aan vitaminen en mineralen, waaronder magnesium, ijzer, zink, koper, B-vitaminen en vitamine E. Bovendien zijn ze een natuurlijke bron van arginine, een aminozuur dat hart- en vaatziekten kan voorkomen door een goede werking van de bloedvaten te bevorderen. Ook zijn er antioxidanten aanwezig in pinda’s, zoals resveratrol, waarvan is aangetoond dat het kanker bestrijdt en het risico op obesitas, hartaandoeningen en cognitieve achteruitgang kan verlagen.

Maar zoals de regel is voor alle producten die rijk zijn aan vet en calorieën: consumeer ze met mate om gewichtstoename te voorkomen.

Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?

Waarop moet je letten?

Hoe maak je nu een keuze tussen al die verschillende soorten pindakaas in het winkelrek? Een belangrijke leidraad is het ingrediëntenetiket. Producten die (bijna) uitsluitend uit 100% pinda’s bestaan, zijn het beste. Veel merken voegen evenwel extra ingrediënten toe zoals olie, suiker en zout om de smaak te verbeteren, maar die toevoegingen veranderen ook het voedingsprofiel van het product. Vooral producten die men op het etiket aanprijst als "met verminderd vetgehalte", bevatten doorgaans toegevoegde suikers.

Lees ook: Kunnen zoetstoffen suiker vervangen?

Zelf pindakaas maken

Als je de puurheid van je product wil garanderen, kan je misschien beter zelf pindakaas maken. Dat doe je zo:

  • Rooster de pinda’s: verwarm de oven op 180 graden. Leg de pinda’s op een bakplaat, maar zorg dat ze niet op elkaar liggen. Gril de pinda’s 10 tot 15 minuten naar smaak. Sommige mensen verkiezen om hun pinda’s eerst te roosteren omdat dit een knapperige smaak geeft, maar je kan ook gerust ongeroosterde pinda’s gebruiken.
  • Laat de pinda’s volledig afkoelen. 
  • Stop de pinda’s in een blender. Voeg een snuifje zout toe en laat het geheel draaien totdat er een romig mengsel ontstaat. Olie toevoegen is in principe niet nodig, omdat pinda’s uit zichzelf al veel olie bevatten.
  • Giet de pindakaas over in een bokaal. In de koelkast kan je het mengsel minstens een maand bewaren.

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.bbcgoodfood.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram