Gerelateerde artikels
Podcast: alles over suiker en suikerziekte
boeken-interviews
Is suiker ongezond? Hoe weet je of je diabetes hebt? Kun je genezen van suikerziekte? En wat is het verschil tussen trage en snelle suikers? In deze aflevering van de podcastreeks “Wat ligt er op uw lever?” gaan huisarts Tim De Boeck en zijn vriend Jens Boons dieper in op al jouw vragen over suiker en diabetes.
Suikerziekte; een op de tien Vlamingen heeft ermee te maken. Toch blijft de aandoening nog vaak onder de radar. Een op de drie zou zelfs niet weten dat die het heeft. Diabetes kan nochtans verregaande gevolgen hebben, en, zoals bij alle ziektes het geval is, kan je er maar beter zo snel mogelijk bij zijn.
Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes?
Wat is suikerziekte of diabetes?
Suikerziekte of diabetes is een aandoening waarbij het lichaam problemen ondervindt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Normaal zorgt een hormoon, insuline, ervoor dat suiker uit voeding in onze cellen kan worden opgenomen en daar als energiebron kan worden gebruikt. Bij mensen met suikerziekte gaat er iets mis met de insulineproductie of -werking, waardoor de suiker zich ophoopt en het bloed niet in de cellen kan worden opgenomen. Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden.
Lees ook: Hypoglycemie (hypo): symptomen, oorzaken en behandelingen
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de twee meest voorkomende zijn type 1 en type 2. Type 1 zien we typisch bij jongere mensen en is het gevolg van een fout in het immuunsysteem. Dat systeem valt de cellen in de pancreas die verantwoordelijk zijn voor het produceren van insuline aan. Als gevolg daarvan kan de suiker niet naar de cellen doorstromen en blijft het vastzitten in het bloed. Type 2 is de meest voorkomende vorm: daar produceert de pancreas wel insuline, maar door genetische factoren en een chronisch overaanbod van suiker, worden de cellen minder gevoelig voor die insuline. Het lichaam gaat dat compenseren door nog meer insuline aan te maken, maar op lange termijn is dat niet vol te houden.
Lees ook: Wat kan je doen om diabetes type 2 te voorkomen?
Hoe groot is de kans dat je diabetes hebt?
Ben je ouder dan 45, heb je familieleden met diabetes of maak je je zorgen? Vul dan de vragenlijst in op gezondheidskompas.be, en kijk of je een verhoogd risico hebt. Zit je na het maken van de test met vragen? Maak dan een afspraak met je huisarts om de resultaten te bespreken.
Bronnen:
https://www.diabetes.be
https://diabetes.org