Wat is gezonder: ahornsiroop, agavesiroop of honing?

In dit artikel
Wat is gezonder: ahornsiroop, agavesiroop of honing?

dossier

Dat witte, geraffineerde suiker een kwalijke reputatie heeft, is duidelijk. Maar zijn de natuurlijke varianten zoals ahornsiroop, agavesiroop en honing dan gezonder? En wat is precies het verschil?

Lees ook: Wanneer is suiker wél gezond?

Wat is het verschil?

unsplash_honing.jpg
Ahornsiroop of esdoornsiroop (in het Engels maple syrup) wordt gemaakt uit het sap van de esdoorn dat men aftapt en kookt tot een dikke stroop. Hoe lichter de kleur van de siroop, hoe zachter de smaak is. In Amerika is ahornsiroop een heel populair product.

Net zoals ahornsiroop hoeft honing niet verwerkt te worden voor consumptie. Het wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen uit planten. Maar bepaalde merken van honing worden verhit (gepasteuriseerd) om kristallisatie te voorkomen en bacteriën te doden voordat ze worden bewaard. Rauwe honing is volledig natuurlijk en onbewerkt, wat het de betere keuze maakt.

Agavesiroop produceert men uit de vloeistof van de blauwe agaveplant. Dat sap moet worden gefilterd en verhit voordat men het concentreert tot een siroop. Er zijn dus meerdere verwerkingsstappen nodig om van agave een consumeerbaar product te maken. Door dit proces van verwerken of raffineren gaan veel gezonde stoffen verloren.

Lees ook: Kan je lichaam zonder suiker?

Wat is gezonder?

Ahornsiroop bevat een behoorlijke hoeveelheid aan mineralen: zink, mangaan, calcium, kalium en ijzer. Daarnaast bevat het maar liefst 24 verschillende antioxidanten die het lichaam ontdoen van schadelijke vrije radicalen. De siroop is ook een bron van andere heilzame stoffen, zoals quebecol, die gevormd worden tijdens het kookproces van het sap. Van deze stoffen is aangetoond dat ze de groei van kankercellen helpen verminderen en dat ze de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal kunnen vertragen.

Honing breidt dit lijstje aan gezondheidsvoordelen zelfs nog uit: het helpt bij keelpijn en hoesten, is antiviraal, antibacterieel, heeft een antischimmelwerking en bederft bovendien nooit. Honing bevat de vitamines B en C, en verschillende mineralen. Net zoals ahornsiroop is honing rijk aan antioxidanten. Rauwe, niet-gepasteuriseerde honing levert de meeste voordelen op.

Hoewel er in de agaveplant veel vitamines en mineralen zitten, blijft daar na het verwerkingsproces haast niets meer van over. Agavesiroop levert dus de minste voedingsstoffen.

Lees ook: Hoe vermijd je dat honing aan je lepel blijft plakken?

Glycemische index

Wel kan agavesiroop een goede keuze zijn als je je bloedsuikerspiegel onder controle wil houden, want het heeft een lagere glycemische index (GI) dan honing en ahornsiroop. De GI geeft weer in welke mate een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel verhoogt.

Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. 

Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose. Aangezien fructose verwerkt wordt door de lever, kan te veel fructose in één keer nadelige effecten hebben. Het leidt bijvoorbeeld tot de productie van triglyceriden.

Lees ook: Helpt honing bij keelpijn?

Besluit

Hoewel deze drie alternatieven voor witte suiker dus meer gezondheidsvoordelen blijken te hebben -vooral honing - blijven het zoetstoffen en moet je ze met mate gebruiken. Te veel toegevoegde suiker verhoogt namelijk je kans op allerlei aandoeningen, zoals tandbederf, obesitas en diabetes.

Lees ook: Helpt honing tegen hoest bij kinderen?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.voedingscentrum.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram