Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant.
We kennen het allemaal: je laat eten op de grond vallen, pakt het snel op, wrijft er overheen en eet het op. Binnen 5 seconden zou je het eten immers nog prima kunnen eten. Bacteriën zijn namelijk langzaam. Wat klopt er van deze volkswijsheid?
Van zodra de zon schijnt worden barbecuesets bovengehaald. Mannen knopen ludieke schorten voor en wapenen zich met reuzenvorken en gevaarlijk grote messen, maar vooraleer aan de slag te gaan is het nuttig de volgende tips even door te nemen.
Veel mensen doen aan intermittent fasting om op gewicht te blijven of om af te vallen, maar vasten is niet alleen maar goed voor je gewicht. Neurowetenschapper Jip Gudden legt uit dat zo'n voedingspatroon ook hersenziekten zoals Alzheimer, MS en Parkinson zou kunnen tegengaan.
Zelf wraps maken, is eigenlijk helemaal niet moeilijk. In dit korte filmpje van onze Nederlandse zus Gezondheidsnet krijg je het recept te zien, stap voor stap.
Het overkomt zelfs de beste kok wel eens. Je zet de pan op het vuur, je let even niet op en plots is je gerecht aangebrand. Hoe krijg je die makkelijk weer proper?
In België komt een tekort aan vitamine D heel vaak voor. We worden namelijk niet genoeg blootgesteld aan zonlicht en ook voeding verrijkt men niet systematisch. Het gevolg is dat zeven op de tien Belgen een tekort heeft aan vitamine D, en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee.
Bij warme temperaturen smaakt een ijsje nog zoveel beter. Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf snel een fruitijsje te maken? In dit filmpje zie je hoe het moet. Je hebt zelfs geen ijsmachine nodig.
De zomer staat synoniem voor winkelrekken met roodgekleurde fruitsoorten. Een van die fruitsoorten is de kers, zoet of zuur, en koploper onder de vruchten met een antioxiderende werking. Welke soorten zijn er, en wat doen ze dan precies voor onze gezondheid?
L-carnitine is een aminozuur dat van nature voorkomt in je lichaam. De stof draagt enkele gezondheidsclaims zoals gewichtsverlies en verbetering van de hersenfunctie. Daardoor is het een populair voedingssupplement. Maar wat zegt de wetenschap?
Wist je dat een watermeloen familie is van de komkommer? Het is eigenlijk ook een groente en geen fruit zoals velen denken. Je vindt hem tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt, maar in de zomer is hij het lekkerst. We zetten enkele gezondheidsvoordelen van watermeloen op een rij.
Het wegspoelen van pesticiden met water lukt tot op zekere hoogte, maar al vaker is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er altijd gifstoffen achterblijven op bespoten groenten en fruit. Welke voedingsmiddelen bevatten na schillen en wassen nog de meeste bestrijdingsmiddelen?
Hoeveel calorieën heeft ieder van ons per dag nodig, afhankelijk van ons geslacht, onze leeftijd, lengte, gewicht en mate van lichamelijke inspanning? Om dit te bepalen, geven we je een handige rekenformule mee.
Vol-au-vent is top of mind als het gaat over ons culinair erfgoed. Deze hippere, romige versie komt in de vorm van een burger op je bord. Ideaal om te maken als je wat restjes kip in huis hebt.
Een van de vragen die moeders het meest stellen, is hoe vaak ze hun baby moeten voeden, vooral als het om een pasgeborene gaat. We geven enkele tips, zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding.
Quinoa wordt in één adem genoemd met couscous en andere korrelgranen, maar eigenlijk is het geen graansoort. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het ook geen gluten.
Benieuwd naar meer weetjes over quinoa?
In huidcrèmes, shampoo en dergelijke zitten vaak vitaminen zoals vitamine A, b-caroteen, vitamine B5, B8 en E. Van al deze vitaminen wordt beweerd dat zij op de een of andere manier zorgen voor gezonde haren of een gezonde huid. Is dat effectief zo?
Veel mensen spoelen een kippenfilet (maar ook rauwe vis, garnalen...) met water voor ze die bereiden. Ze denken daarmee mogelijk schadelijke organismen te kunnen vermijden. Is dat een goed idee?
Nitriet en nitraat hebben dezelfde bron: stikstof (N). We krijgen deze chemische verbindingen binnen via onze voeding. Op die manier komen ze onder meer terecht in het speeksel en het bloed. Onder bepaalde omstandigheden kunnen hun effecten schadelijk zijn.
Een vegetarisch dieet bevat geen vlees of vis en bestaat grotendeels uit plantaardige producten. Daardoor is de voeding doorgaans rijker aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Bepaalde voedingsstoffen komen dan weer minder voor. Hoe zorg je voor een gezond evenwicht?
De naam van deze Thaise bereiding is een hele mondvol. En dat mag je ook letterlijk nemen, want deze kip met cashewnoten, verse chili, lente-ui en puntpaprika zal je smaakpapillen zeker bekoren!
Een goede focus en voldoende geheugencapaciteit zijn onmisbaar als je moet studeren. Een gezonde voeding zal daarbij zeker helpen, maar deze voedingsstoffen geven nog eens een extra boost aan de goede werking van je brein.
Aardbei betekent: bes (bei is afgeleid van het Franse baie) die dicht bij de aarde groeit. Een elegantere naam is ‘zomerkoninkje’, maar wat doen ze eigenlijk voor onze gezondheid?
Iedereen weet dat tabaksrook, look en koffie een onaangename of zelfs slecht ruikende adem kunnen veroorzaken, maar er zijn nog een aantal andere boosdoeners.
De asperge of de asparagus officinalis is de koningin van de lentegroenten: rank, slank en blank. Althans bij ons, want er zijn ook groene en paarse varianten. Hoe gezond zijn asperges en waarop moet je letten als je ze bereidt?
Een lijnvriendelijke pizza op basis van zelfgemaakt platbrooddeeg, bedekt met rode of witte saus, en getopt met kaas, ham, asperges, puntpaprika ....
Snel klaar, gezond en megalekker!
Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest, dan heb je een paar weken later misschien nog wat chocolade-eieren over. En als je die niet op de ideale manier hebt bewaard, kunnen ze een witte waas vertonen. Nog opeten of weggooien die handel?
Als ouder voel je je soms schuldig als je je baby of peuter kant-en-klare potjesvoeding geeft, omdat je ervan uitgaat dat niets beter is dan een zelfbereide groentepap of fruitpap. Maar klopt dat eigenlijk wel?