Hoe krijg je een aangebrande of aangekoekte pan schoon?

In dit artikel
Hoe krijg je een aangebrande of aangekoekte pan schoon?

dossier

Een aangekoekte pan schoonmaken kan een vervelend en tijdrovend klusje zijn. Wie ooit met een sponsje tot kramp in de arm heeft staan schrobben, weet hoe hardnekkig aanbaksels kunnen zijn. Gelukkig bestaat er een eenvoudige, snelle en doeltreffende methode waarmee je een aangekoekte pan weer blinkend schoon krijgt.

Lees ook: PFAS: hoe giftig is jouw pan?

De klassieke methode: schrobben met afwasmiddel

123-hyg-huish-pan-vuil-afwas-03-18.jpg
Veel mensen proberen eerst de traditionele aanpak: de pan vullen met heet water en een scheut afwasmiddel, om daarna met een sponsje hard te schrobben. Hoewel dit in sommige gevallen helpt, kost het vaak veel tijd en moeite. Bovendien kunnen krassen ontstaan op gevoelige oppervlakken, zoals bij anti-aanbakpannen.

Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?

De slimme methode: soda of vaatwasmiddel

Wil je een aangekoekte pan schoonmaken zonder al dat schrobwerk? Probeer dan deze eenvoudige tip:

  1. Bedek de bodem van de pan met een laag soda (zuiveringszout) of vaatwaspoeder. Heb je enkel een vaatwasblokje in huis? Ook dat werkt prima.
  2. Vul de pan met water zodat de aangekoekte resten goed onderstaan.
  3. Breng het geheel aan de kook en roer gedurende 1 à 2 minuten met een houten lepel. Door het warme water en het reinigingsmiddel lossen de aanbaksels vanzelf op.
  4. Giet het water weg en spoel de pan grondig af tot alle zeepresten verdwenen zijn.
  5. Droog de pan af met een schone handdoek of laat ze aan de lucht drogen.

Waarom werkt deze methode zo goed?

Soda en vaatwasmiddelen bevatten vetoplossende bestanddelen die aangekoekte etensresten losweken. Door het mengsel te verhitten, versterk je dit effect nog. Zo worden zelfs hardnekkige resten moeiteloos verwijderd, zonder schade aan je pan of eindeloos schrobben.

Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda

Tip: vermijd krassen op je pan

Gebruik steeds een houten lepel om te roeren en geen metalen keukengerei. Zo voorkom je beschadigingen aan de panbodem, vooral bij pannen met een anti-aanbaklaag.

Lees ook: Teflon: hoe schadelijk zijn pannen met anti-aanbaklaag?


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram