huidziekten

Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?
dossier 25/01/2022

Witte vlekken op de huid noemt men ook wel hypopigmentatie. Er is een onderscheid tussen echte witte vlekken en lichtere vlekken op de huid. Je laat witte vlekken het best controleren door een dermatoloog, want het zou een symptoom kunnen zijn van een auto-immuunziekte of andere aandoening.

lees meer »

Waarom worden mannen kaal op de kruin?

video 25/01/2022

Uitdunnende kruinen en inhammen: het is voor veel mannen een nachtmerrie. Waarom valt haar juist op deze plekken uit? Dermatoloog i.o. Tristan van Dongen (Erasmus MC) legt het in deze video haarfijn uit.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Tips voor mooie vingernagels

nieuws 26/11/2021

Mooie vingernagels zijn belangrijk voor je uitstraling en je zelfbeeld, en bovendien moet je ze nauwlettend in de gaten houden, want veranderingen in kleur en structuur kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. We zetten enkele belangrijke verzorgingstips op een rij.

lees meer »

Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem

nieuws 27/10/2021

Gezondheidsinstanties roepen op om zoveel mogelijk grondig onze handen te wassen, maar voor mensen met eczeem of psoriasis kan dat de huidaandoening verergeren. Ook wie een gezonde huid heeft, kan last krijgen door overmatig gebruik van zeep en handgels.

lees meer »

Rode vlekjes en huiduitslag: alles over babyacne

Rode vlekjes en huiduitslag: alles over babyacne
dossier 18/10/2022

Enkele weken na de geboorte krijgen veel baby’s pukkeltjes in het gezicht die lijken op jeugdpuistjes. Deze huiduitslag noemt men met een overkoepelende term babyacne, maar er zijn eigenlijk twee verschillende soorten te onderscheiden. Allebei onschuldig, gelukkig.

lees meer »

Hoe gaat cryotherapie in zijn werk?

Hoe gaat cryotherapie in zijn werk?
dossier 23/09/2021

Cryotherapie of stikstoftherapie past men toe om afwijkingen van de huid te behandelen. De afwijkende cellen worden met behulp van vloeibare stikstof stukgevroren. Zowel goedaardige als kwaadaardige huidaandoeningen komen in aanmerking voor deze therapievorm.

lees meer »

Waarom word je grijs en kaal als je ouder wordt?

video 10/07/2021

Je eerste grijze haar. Het zijn van die momenten waarop je je rot schrikt. Of het moment waarop iemand je ouder schat dan je bent en je daar helemaal niet meer blij mee bent. Waarom word je eigenlijk jonger of ouder geschat?

lees meer »

Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling

Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling
dossier 9/06/2021

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.

lees meer »

Hoe voorkom je maskne?

nieuws 3/06/2021

Al gehoord van maskne? Het is een soort acne die veroorzaakt wordt door het dragen van een mondmasker. Vooral mensen met een gevoelige huid hebben er last van. Een aantal tips om maskne te voorkomen.

lees meer »

Test jezelf: zonnen en zonneproducten

testen 12/05/2021

Zonnebrandmiddelen zijn van essentieel belang om (ernstige) schade aan de huid veroorzaakt door UV-stralen te voorkomen. Maar deze producten moet je echter correct gebruiken. Doe je dat?

lees meer »

Belangrijke ontdekking in strijd tegen kaalheid: molecuul Gas6

nieuws 12/04/2021

Het wordt algemeen aangenomen dat stress bijdraagt tot haarverlies en kaalheid, maar wetenschappers van de Amerikaanse Harvard-universiteit hebben nu ook ontdekt hoe dat precies in zijn werk gaat. Volgens hen speelt een specifiek eiwitmolecuul, Gas6 genaamd, een cruciale rol.

lees meer »

Test jezelf: heb jij last van Rosacea of couperose?

testen 15/02/2021

Rosacea of couperose is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar.

lees meer »

Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis

nieuws 30/10/2020

Stichting Kankerregister meldde enkele maanden geleden al dat het aantal kankerdiagnoses sterk daalde, omdat mensen doktersbezoeken uitstellen door de coronapandemie. Bij huidkanker en melanomen was de daling van het aantal diagnoses het scherpst, tot meer dan 60%.

lees meer »

Hoe je huid beschermen bij eczeem?

Hoe je huid beschermen bij eczeem?
dossier 30/08/2022

Het is heel belangrijk om de gevoelige huid bij kinderen (of volwassenen) met contitutioneel eczeem goed te verzorgen. Probeer de huid zo weinig mogelijk te irriteren en zorg ervoor dat deze altijd een beschermlaag heeft.

lees meer »

Wat als je huid geen zonlicht verdraagt?

nieuws 21/01/2021

De meesten onder ons kijken uit naar zonnige zomerdagen, maar voor mensen met lichtovergevoeligheid zijn die een ware beproeving. Bij hen veroorzaken de zonnestralen namelijk ernstige huidproblemen, door een kwalijke reactie van het immuunsysteem.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram