Kan men vitiligo genezen?

123-vitiligo-spiegel-05-19.jpg

dossier

Vitiligo is momenteel nog niet te genezen. Gewoonlijk breidt de vitiligo zich met de jaren uit of blijft het hetzelfde. In sommige gevallen kan spontane verbetering optreden.

Omdat de precieze oorzaak nog niet bekend is, is er geen behandeling die vitiligo voor de volle 100 procent oplost. Wel zijn er verschillende behandelingen die de ziekte tot stilstand brengen en verder verlies van pigmentatie kunnen tegengegaan en die soms helpen om de pigmentvlekken te verminderen (repigmentatie). De behandelingen duren over het algemeen lang, d.w.z. maanden tot jaren. Bovendien kan succes niet gegarandeerd worden: er is geen enkele behandeling die altijd werkt. De meeste behandelingen werken bij ongeveer de helft van de mensen. 

• Hoe langer de vitiligo bestaat en hoe uitgebreider de vitiligo is, hoe slechter doorgaans de reactie zal zijn op de behandeling.
• De mate van herstel is ook afhankelijk van de plek waar de vitiligo zich bevindt. Plekken op het gezicht reageren bijvoorbeeld meestal beter op een behandeling dan plekken op de handen en voeten. 
• Het is bovendien onzeker of het teruggekeerde pigment blijft bestaan na het stoppen van de behandeling. 

Daarom raden veel dermatologen hun patie¨nten aan om geen behandeling te starten als de vitiligo op een plaats zit waar het relatief weinig storend is. Soms zijn de nadelen in de vorm van bijwerkingen en kosten van medicatie groter dan de voordelen. 

Mogelijke behandelingen

1. Lokale behandeling met cre`mes 
De meest toegepaste lokale behandeling bij vitiligo bestaat uit het aanbrengen van een corticosteroi¨dhoudende cre`me (bijv. Elocom crème). U moet de cre`me eenmaal per dag op de vitiligoplekken smeren. 

Vooral bij beginnende vitiligo kunnen deze cre`mes zorgen dat verdere uitbreiding stopt. Het is vooral zinvol bij letsels in het gelaat of op de hals. Men kan deze behandeling combineren met andere behandelingen zoals UVB.

De behandeling met corticosteroi¨den mag niet te lang worden voortgezet, omdat de cre`me op langere termijn schadelijke bijwerkingen kan hebben. Daarom moet de behandeling met corticosteroi¨dhoudende cre`mes regelmatig worden onderbreken om bijwerkingen te voorkomen. In de praktijk houdt dit in dat men enkele weken corticosteroi¨dgebruik afwisselt met een stopperiode of met het gebruik van immuunmodulerende cre`mes zoals Tacrolimus (Protopic) en Pimecrolimus (Elidel). 
Het is ook mogelijk om enkel Tacrolimus/Pimecrolimus als lokale behandeling te gebruiken. Dit is echter een dure behandeling die niet wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. 

2. Lichttherapie 
Dit is een behandeling met ultraviolet licht, meestal met smalspectrum ultraviolet-B (UVB) licht. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij uitgebreide vitiligo.

De behandeling wordt uitgevoerd in een speciale lichtcabine, twee of driemaal per week. De zonnebank helpt niet. Na ongeveer 6 weken kunt u het eerste effect verwachten. Dat is te zien in de vorm van bruine puntjes.

De UVB-behandeling kan eventueel gecombineerd worden met gebruik van een corticosteroi¨dhoudende cre`me. De behandeling kan in totaal maximaal 1 a` 2 jaar verdergezet worden. 

Er bestaat ook een gelokaliseerde vorm van UVB-therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een laser (Excimer) of een hoge-intensiteitslichtbron. Men kan met deze toestellen op een beperkte zone van de huid een hogere dosis UVB-belichting toepassen. 
Als iemand te veel UVB krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. Vooral het gezicht is hiervoor gevoelig. Door behandeling met licht heeft u ook een iets hoger risico op huidkanker. 

UVB-therapie voor vitiligo wordt in Belgie¨ niet terugbetaald. 

3. Huidtransplantatie 
Als u niet veel vitiligoplekken heeft, kunnen kleine stukjes gezonde huid op de vitiligoplekken worden aangebracht (getransplanteerd). Deze behandeling vindt alleen plaats bij mensen bij wie de vitiligo tot rust is gekomen. Dit betekent dat de vitiligo gedurende meer dan één jaar onveranderd is gebleven en niet meer reageert op andere behandelingen. 

Deze behandeling wordt afgeraden bij kinderen.

Er zijn meerdere transplantatietechnieken mogelijk. 

• Een al lang bestaande techniek is de minibiopsietechniek. Hierbij neemt men kleine stukjes van normale, gepigmenteerde huid weg op bijvoorbeeld de rug, de bil of de dij. Deze huidbiopten worden overgebracht naar gaatjes van gelijke grootte die in de vitiligoplek zijn geboord. Deze eilandjes van pigment nemen in de loop van enkele maanden in omvang toe en doen het gebied repigmenteren. 

Gebieden waar vlak onder het huidoppervlak zenuwen, pezen of bloedvaten liggen zijn minder geschikt voor deze techniek. Dit geldt vooral voor handruggen, vingers en de buigzijden van polsen. 

Nadeel van deze techniek is het risico op littekens. 

• De cel-suspensietechniek is een nieuwere techniek. Hierbij wordt in het laboratorium een vloeibare oplossing gemaakt van een klein stukje eigen normaal gekleurde huid. Het stukje huid dat hiervoor gebruikt wordt, is gewoonlijk afkomstig van de bil. De vloeistof met lichaamseigen huidcellen wordt vervolgens aangebracht op een afgeschaafde vitiligoplek. Het afschaven van de vitiligohuid gebeurt met behulp van een CO2-laser. Na het aanbrengen van de vloeistof wordt een verband aangebracht dat 6 a` 7 dagen blijft zitten. 

4. Bleken: de ‘omgekeerde’ methode 
Deze methode wordt soms gebruikt bij patie¨nten die een zo uitgebreide vorm van vitiligo hebben, dat er nog maar weinig plekken zijn waar de vitiligo niet zit. 

Bij deze mensen kan de overgebleven normale gekleurde huid lichter gemaakt worden (bleken). Hierdoor wordt de huid egaal wit van kleur. Meestal wordt een cre`me met ‘hydrochinon’ gebruikt of een speciale pigmentlaser. De depigmentatie is onomkeerbaar. 

Wat kunt u zelf doen? 
Naast actieve behandelingsmogelijkheden kan men ook enkele algemene maatregelen toepassen. 

Zonnecre´me met een voldoende hoge beschermingsfactor (minstens SPF 30) is nodig om verbranding van de vitiligoplekken te voorkomen en om het contrast tussen de vitiligoplekken en de normale huid te beperken. 
Camouflage is vaak een zeer efficie¨nte manier om patie¨nten met vitiligo een betere levenskwaliteit te bezorgen, zeker bij vlekken in het gelaat.
Men kan hiervoor bepaalde gekleurde zonnecre`mes of huidkleurige make-up gebruiken. Het is hierbij belangrijk precies binnen de randjes van de vitiligoplek te blijven, anders ontstaat er een donkere rand. 
Uw dermatoloog kan u hierbij adviseren.

• Ook zelfbruiners kunnen nuttig zijn.Met deze middelen is het mogelijk om op kunstmatige wijze binnen enkele uren een bruine kleur te geven aan uw huid. Een voordeel van deze middelen ten opzichte van camouflagemiddelen is dat ze niet afwasbaar zijn door zweten of zwemmen. De kleur begint na ongeveer 4 dagen weer af te nemen. Een van de bekendste middelen is dihydroxyaceton (DHA).

• Het aanbrengen van lichtbruin pigment via tatoeage kan soms helpen voor 'stabiele' plekken die al jaren niet van vorm of grootte veranderen, bijvoorbeeld rond de lippen of de tepels.
Vermijd wel een tatoeage of permanente make-up op niet-aangetaste huid: dat kan namelijk net vitiligo uitlokken. 

Haren die door vitiligo zijn aangetast, kunnen zonder problemen geverfd worden. 
• Bij sommige mensen ontstaat vitiligo na genezing van kleine wondjes, chronische wrijving of prikkeling van de huid (Koebnerfenomeen). U kunt dit voorkomen of beperken door de huid niet te irriteren via wrijven, krabben, knellende kleding, huidverwonding (o.a. ook bij het scheren). Hiervoor worden soms verzorgende of hydraterende cre`mes voorgeschreven. 

• Er bestaan enkele onderzoeken die een gunstig effect aantonen van supplementen op basis van Ginkgo biloba.  
Bespreek dit met uw dermatoloog als u dit wil nemen.

Lees ook: Moeten mensen met vitiligo uit de zon blijven?

Bronnen
UZ Leuven
UZ Antwerpen
UZ Gent
Huidarts.com
American Journal of Clinical Dermatology 2017
https://richtlijnendatabase.nl/gerelateerde_documenten/f/7432/Patientenfolder%20Vitiligo%20(website-informatie).pdfLees ook: Wat zijn de oorzaken van vitiligo?


Laatst bijgewerkt: september 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram