Lichttherapie tegen psychische en huidaandoeningen

In dit artikel
Lichttherapie tegen psychische en huidaandoeningen

dossier

Lichttherapie heeft heilzame effecten voor zowel psychische als huidaandoeningen, maar de apparaten en het soort licht dat men gebruikt, zijn verschillend. Voor psychische aandoeningen gebruikt men niet-ultraviolet licht dat via de ogen inwerkt op je hersenstofwisseling. Huidaandoeningen daarentegen, behandelt men met ultraviolet licht dat de symptomen van je aandoening tijdelijk kan verminderen.

Lees ook: Hoe werkt lichttherapie bij een winter- of seizoensdepressie?

Lichttherapie bij psychische aandoeningen

123-lichttherapie-laser-huid-10-18.png
Bij psychische aandoeningen gebruikt men niet-UV-licht dat een andere golflengte heeft dan UV-licht. Deze vorm van lichttherapie werkt via de ogen. In onze ogen zitten namelijk speciale cellen die gevoelig zijn voor intens licht. Door blootstelling aan licht wordt het circadiaans ritme - onze interne klok - beïnvloed. Die interne klok zorgt voor een goede werking van belangrijke lichaamsfuncties zoals hartslag, gemoedstoestand en slaap-waakritme.
Psychische aandoeningen die men vaak behandelt met lichttherapie, zijn (winter)depressie, slaapproblemen en eetstoornissen. Aangezien het gebruik van licht je eigen hersenstofwisseling stimuleert, kan het sterke stemmingswisselingen tegengaan. Bij dit soort aandoeningen is lichttherapie evenwel slechts een deel van de behandeling, naast medicatie en/of psychotherapie. 

Niet-UV-lichttherapie kan je zelf thuis uitvoeren. Het beste effect krijg je met een lamp van minimaal 10.000 lux. Ze bestaan in verschillende soorten, maten en kwaliteit, dus het is belangrijk om je voor je aankoop goed te informeren. 

Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is cognitieve gedragstherapie?

Lichttherapie bij huidaandoeningen

Bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem remt lichttherapie de ontstekingsreacties in de huid. Ook kan lichttherapie de opperhuid herstellen en verdikken. Dat is onder meer belangrijk bij atopisch eczeem en bij zonneallergie. Bij pigmentziektes zoals vitiligo zorgt deze behandeling ervoor dat de huid bruint of repigmenteert.
Voor huidziekten gebruikt men ultraviolet licht: ultraviolet A (UVA) of ultraviolet B (UVB).

  • UVA wordt meestal gecombineerd met een chemische stof, psoraleen, die ervoor zorgt dat je huid gevoeliger wordt voor het licht. Psoraleen in combinatie met UVA noemt men PUVA.
  • UVB is het gedeelte van het zonlicht waardoor de huid kan verbranden. Artsen raden meestal één golflengte van UVB-licht aan (kortegolf-UVB), aangezien zo minder snel huidirritatie of verbranding optreedt dan wanneer men het volledige spectrum van UVB-licht inzet (breedband-UVB).
Een PUVA-behandeling is intensiever dan lichttherapie met UVB-straling en daardoor wellicht een betere optie als een behandeling met UVB niet heeft gewerkt.
Voor deze vorm van lichttherapie ga je naar het ziekenhuis waar je plaatsneemt in een lichtcabine met UV-lampen. Afhankelijk van je huidtype en aandoening krijg je een belichtingsschema voorgesteld.

Risico’s

Als je thuis een medisch gecertificeerde lichttherapielamp gebruikt, zijn er weinig complicaties en bijwerkingen. Bij het starten van de therapie kan je eventueel last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeide, tranende of droge ogen, maar deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen.

Het licht dat men gebruikt bij de behandeling van huidziekten, heeft echter hetzelfde effect als natuurlijk zonlicht. Overmatig gebruik kan dus ook leiden tot kanker of snellere huidveroudering. Ook is het belangrijk dat je je ogen beschermt met een UV-brilletje om oogschade te voorkomen.

Lees ook: Wat is psoriasis en wat kan je eraan doen?

Bronnen:
https://www.bupa.co.uk
https://www.huidarts.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram