Vitiligo: nieuwe behandeling laat witte vlekken verdwijnen

123-vitiligo-arm-05-19.jpg

nieuws

Vitiligo is een ziekte van het immuunsysteem die de pigmenten in de huid vernietigt waardoor witte vlekken verschijnen die niet meer weggaan. Vitiligo treft ongeveer 2% van de wereldbevolking en meestal verschijnen de eerste vlekken voor de leeftijd van 30 jaar. 

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Vitiligo camoufleren

De vlekken kunnen verschillen in grootte en verspreid staan over het hele lichaam (gegeneraliseerde vitiligo) of enkel verschijnen op één lichaamsdeel, bijvoorbeeld het gezicht (gesegmenteerde vitiligo). Sommigen camoufleren de vlekken met make-up, anderen gebruiken kledij om de vlekken te verbergen. Blootstelling aan de zon wordt meestal vermeden, omdat een getinte huid de witte vlekken nog accentueert. Vitiligo is niet te genezen, al is er nu wel hoopgevend nieuws.

Lees ook: Moeten mensen met vitiligo uit de zon blijven?

Vitiligo behandelen

Een internationale groep deskundigen is erin geslaagd een behandeling te ontwikkelen voor gegeneraliseerde vitiligo. Het gaat om een huidrepigmentatiebehandeling op basis van ruxolitinib, een Januskinaseremmer (JAK-remmer) die in orale vorm wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde bloedkankers en reumatische aandoeningen. Deze onderzoeksgroep, waarvan professor Thierry Passeron, hoofd van de afdeling dermatologie van het Universitair Ziekenhuis van Nice, deel uitmaakt, heeft een zalf op basis van ruxolitinib ontwikkeld, Opzelura genaamd. Die moet twee keer per dag op de aangetaste zones worden aangebracht om zo na zes tot 24 maanden de zone te repigmenteren. In combinatie met UV-blootstelling, om de huid opnieuw te kleuren, biedt de behandeling mooie resultaten. Indien nodig kan je de behandeling herhalen. Twee internationale studies hebben de resultaten van de drie klinische fasen bevestigd. 

Lees ook: Vitiligo: welke behandelingen zijn mogelijk?

Verder onderzoek

De crème, die getest is op 600 mensen, volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar, is bijzonder doeltreffend op het gezicht, in die mate dat je de oorspronkelijke kleur kan bekomen. Ook behandelingen op de romp en ledematen, bleken succesvol. Voeten en handen zijn echter moeilijker te repigmenteren. Het instituut van Nice zet daarom verder in op onderzoek naar melanocytentransplantatie in combinatie met de toepassing van ruxolitinib.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vitiligo?

Bronnen:
www. umassmed.edu
www.futura-sciences.com

bron: Pascale Pierard – journalist

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram