Wat is het verschil tussen talgdraadjes en zwarte puntjes?

dossier

Talgdraadjes helpen olie van je talgklieren naar het huidoppervlak te brengen. Ze zijn soms opvallend en je kan ze verwarren met mee-eters of 'zwarte puntjes', maar ze helpen je huid gehydrateerd te houden. Leeftijd, huidverzorging en de dikte van de haarzakjes bepalen hoe opvallend ze zijn.

Lees ook: Hoe verwijder je zwarte puntjes in je gezicht

Wat zijn talgdraadjes?

Talgdraadjes zijn dunne, draadachtige aanhangsels die langs je talgklieren lopen. Ze helpen talg – een olieachtig smeermiddel - van de klieren naar het huidoppervlak te brengen. Talg helpt je huid en haar gehydrateerd en glanzend te houden. Talgdraadjes zijn dus een normaal, gezond element van je huid. Als je talgklieren te veel talg produceren, vallen je talgdraadjes meer op.

Lees ook: 9 tips tegen puistjes: wat moet je wel of niet doen?

Verschil talgdraadjes en zwarte puntjes

Getty_talgdraadjes_zwartepuntjes_2023.jpg

© Getty Images / talgdraadjes

Talgdraadjes lijken op mee-eters, maar ze zijn niet hetzelfde. Mee-eters zijn een soort acne. Het zijn open, donkergekleurde bultjes op het huidoppervlak die zich vullen met overtollige olie en dode huid. Bij een mee-eter zit er een prop talg aan het oppervlak van je huid. De prop voorkomt dat olie zich door de porie kan verplaatsen. Talgdraadjes zijn geen vorm van acne. Ze hebben geen verstoppingen, zodat olie vrij naar het huidoppervlak kan stromen.

Mee-eters zien eruit alsof er een donker vlekje vuil in een bultje op je huid zit. Talgdraadjes lijken op donkere vlekken op je huid, maar ze zijn meestal kleiner, plat en lichter van kleur - meestal grijs, lichtbruin of geel.

Oorzaak talgdraadjes

Iedereen heeft talgdraadjes. Als je lichaam te veel olie produceert of als je huid begint te verslappen, kunnen je talgdraadjes meer opvallen. Factoren die bijdragen aan de zichtbaarheid van talgdraadjes zijn:

 • Leeftijd: je talgklieren worden groter en maken meer olie aan rond de puberteit, dus je talgdraadjes kunnen duidelijker zichtbaar zijn. Naarmate je de 40 en 50 nadert, begint je huid te verslappen of losser te worden. Je poriën kunnen groter worden, waardoor je talgdraadjes meer gaan opvallen.
 • Slecht onderhoud van je huid: als je te veel tijd in de zon doorbrengt of je huid te veel wast, kan je huid uitdrogen. Je talgklieren gaan dan harder werken om meer talg te produceren en je huid te rehydrateren, waardoor ze groter kunnen lijken.
 • Dikker haar: dikkere haarzakjes maken talgdraadjes beter zichtbaar.
 • Talgdraadjes zijn het duidelijkst zichtbaar rond je gezicht (vooral je neus, voorhoofd, kin en wangen). Olieklieren zitten echter over je hele lichaam, dus talgdraadjes verschijnen soms op je armen, benen, en borst.

Lees ook: Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?

Wat kan je doen tegen talgdraadjes?

Je kan talgdraadjes niet kwijtraken, maar je kan ze wel kleiner maken door een specifieke huidverzorgingsroutine:

 • Exfoliëren: exfoliërende gezichtsscrubs schrapen dode cellen aan het oppervlak van je huid weg. Maak je gezicht nat, breng een gezichtsscrub aan op de aangetaste gebieden en masseer je huid met kleine, ronddraaiende bewegingen gedurende maximaal 30 seconden. Spoel je gezicht af met water als je klaar bent.
 • Salicylzuur: Dit is vrij verkrijgbaar als reiniger of lotion. Het helpt de bovenste laag van beschadigde huid te verwijderen. Salicylzuur lost dode huidcellen op om te voorkomen dat je haarzakjes verstopt raken.
 • Retinoïden (vitamine A-derivaten): retinoïden – die ook vrij verkrijgbaar zijn - helpen verstopte poriën voorkomen. Er kan wel een verandering in de huidskleur of vervelling optreden. Deze bijwerkingen kan je beperken door retinoïden om de dag te gebruiken of door ze tegelijk met een vochtinbrengende crème aan te brengen.

Talgdraadjes mag je niet uitknijpen. Als je met je nagels veel druk uitoefent op je huid, kan je je huid irriteren of ernstig beschadigen.

Lees ook: Waarom moet je een puist niet uitknijpen?

Talgdraadjes voorkomen

Je zal altijd talgdraadjes hebben. Als je ze er niet mooi uit vindt zien, zijn er een aantal dingen die je kan doen om ze te minimaliseren en andere huidproblemen te voorkomen:

 • Was je gezicht dagelijks met warm water en een milde gezichtsreiniger.
 • Gebruik regelmatig vochtinbrengende crème.
 • Gebruik niet-comedogene producten en verwijder make-up aan het einde van elke dag.
 • Houd je handen uit de buurt van je gezicht.

Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram