Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?

In dit artikel
Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?

dossier

Ieder mens is uniek, ook wat zijn huid betreft. Al die verschillende soorten huid vragen een aangepaste verzorging en om dat in goede banen te leiden werden een aantal huidtypes bepaald waaronder ze worden ingedeeld.
Volgens de Amerikaanse Academie voor Dermatologie (ADD) bestaan er vijf huidtypes: normaal, droog, vettig, gecombineerd of gemengd, en gevoelig. Die categorieën hebben vooral te maken met de talgproductie. Talg of huidvet is een vettige substantie die aangemaakt wordt door de talgklieren. Het beschermt de huid tegen infecties en het zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft.

Hoe kan je zelf uitzoeken welk huidtype je hebt?

123-h-gezicht-drogehuid-07-21.jpg
Er zijn een aantal manieren om te ontdekken in welke categorie jouw huid thuishoort. Dit is de gemakkelijkste:
Reinig je gezicht met een mild product en dep het daarna voorzichtig droog met een zachte handdoek. Kijk na een half uur hoe je huid daarop reageert.

 1. Zie je geen rode of droge vlekken en ook geen vettige glans, dan heb je een normale huid.
  Een normale huid wordt gekenmerkt door fijne poriën die nauwelijks zichtbaar zijn. Hij heeft een zachte en heldere tint, voelt glad en zacht aan en heeft een goede doorbloeding. Een huid dus die voor weinig last zorgt en die een uitstekende vocht- en vetbalans heeft. Een normale huid is ook niet erg gevoelig voor allergenen.
 2. Voelt je huid strak en trekkerig aan en ziet hij er wat schilferig of schubbig uit, dan heb je een droge huid. Een droge huid heeft een zeer fijne structuur met poriën die tamelijk gesloten zijn. Hij produceert minder talg die hem beschermt (o.a. tegen uitdroging) en heeft daardoor te weinig vocht. Daarom is zijn textuur vrij ruw en ziet hij er dof uit. Hij voelt minder elastisch aan en is vrij snel geïrriteerd of ontstoken. Droge huid is ook zeer gevoelig voor koude en wind en wordt nog droger door inwerking van de zon of van airco. Vaak zijn er rode plekjes merkbaar, vooral op de wangen en in de hals. 
 3. Blinkt je huid en voelt hij glibberig en vet aan, dan heb je een vettige huid. Dat kan te wijten zijn aan overactieve talgklieren, maar ook hormonale schommelingen, een dieet, het innemen van bepaalde medicatie of het gebruik van onaangepaste producten (bv. make-up) kunnen daarbij een rol spelen. Bij sommige mensen is het gewoon genetisch bepaald.
  Een vettige huid heeft volgende kenmerken: hij heeft een dikke en ruwe structuur, hij zweet gemakkelijk en hij heeft zichtbaar wijde poriën. Die poriën kunnen ook verstopt geraken door het overtollige vet en de dode huidcellen. Daardoor heeft hij sneller last van puistjes en mee-eters. 
 4. Blinkt de zone rond je neus en voorhoofd (T-zone), maar is de rest van je gezicht (mond, oogcontouren en wangen) droog, dan heb je een gecombineerde of gemengde huid. Een combinatie dus van vettige delen die te veel talg produceren en droge delen die er te weinig van aanmaken.
  De kenmerken van een dergelijke huid is dat hij verstopt is of grote poriën heeft ter hoogte van het voorhoofd, de neus en de kin. 
 5. Is je huid rood, jeukerig, branderig of ontstoken, dan heb je een gevoelige huid. Dit heeft niets met acne te maken want acne kan bij elk huidtype voorkomen, maar het kan wel een symptoom zijn van een huidprobleem zoals rosacea, eczeem of allergisch contacteczeem. Een gevoelige huid ziet er wat rood uit en gaat gemakkelijker blozen. 

Welke gezichtsverzorging vraagt jouw huidtype?

123-h-gezicht-crème-07-21.jpg
Gewone huid
Een gewone gezichtsreiniging en -verzorging volstaan, namelijk een mild reinigingsproduct, een vochtinbrengende crème of lotion (moisturizer) en een zonnecrème indien nodig.

Droge huid  
Een mild product dat niet schuimt, is het best om dit type gezichtshuid te reinigen. En een vochtinbrengende crème is hier beter dan een lotion. Producten waarin glycerine, ceramiden* of hyaluronzuur** zijn verwerkt, genieten de voorkeur. Producten op basis van alcohol, PEG’s (Polyethyleen Glycol), benzoylperoxide, salicylzuur en natriumchloride, evenals producten die kunstmatige geurstoffen of bewaarmiddelen (parabenen) bevatten, worden beter vermeden. 
Scheren gebeurt best in de richting van de haartjes en met gebruik van een geschikte scheercrème of -schuim.
Algemene tip: Drink voldoende water zodat de huid gehydrateerd blijft. Vermijd lange douches (maximum 5 minuten) en gebruik geen te warm water. 

*Een vet of lipide dat van nature in de huid aanwezig is en als een soort barrière essentieel is om de huid gehydrateerd te houden.
** Een polysaccharide die door het lichaam wordt aangemaakt en vooral in de huid aanwezig is. Het helpt om vocht vast te houden en vult zodoende de ruimte op tussen de collageen- en elastinevezels, wat zorgt voor een strakke huid. Naarmate we ouder worden, neemt het geleidelijk af.

123-h-gezicht-peeling-07-21.jpg
Vettige huid
Een vettige huid vraagt reinigingsproducten die iets agressiever zijn. Ze beschermen een dergelijke huid ook tegen de vorming van acne. Producten op basis van salicylzuur, retinol*, en glycolzuur zijn hier een goede keuze. En als moisturizer is een lotion op basis van gel ideaal voor dit type huid. 
Producten die beter vermeden worden zijn: vaseline, cacaoboter, isopropylisostearaat, natriumlaurylsulfaat en caprinezuur. Ook producten op basis van kokosnoot, avocado, sulfaat, olijfolie of teunisbloemolie zijn niet gunstig voor wie een vettige huid heeft. 
Dit huidtype wordt het best regelmatig geëxfolieerd (peeling met een scrub) om overtollig vet en dode huidcellen te verwijderen. Er wordt ook aangeraden om in het algemeen de huid zo weinig mogelijk aan te raken. 

* Een vorm van vitamine A die ingezet wordt om voortijdige huidveroudering en acne te bestrijden. 

Gemengde huid
Het is niet zo gemakkelijk om een gemengde huid te verzorgen omdat eigenlijk elke zone met zijn eigen aangepaste verzorgingsproducten zou moeten worden behandeld. Gelukkig bestaat er een handige tip voor zo’n complexe reiniging, namelijk gebruik maken van het minst uitdrogende product dat je volledige gezichtshuid verdraagt. Ook voor peelings moet je goed uitkijken. Je start het best met een glycolzuurhoudend product vooraleer je iets gebruikt op basis van retinol of salicylzuur. 
Vermijd producten op basis van alcohol en producten die parabenen of reukstoffen vermijden. Ze kunnen de vettige zones nog vettiger maken en de droge nog droger. 

Gevoelige huid
Enkel producten voor zeer gevoelige huid zijn geschikt. Zeer milde reinigingsproducten en moisturizers. Anti-aging producten en producten die actieve bestanddelen of reukstoffen bevatten, worden beter vermeden. Ze kunnen prikkelend aanvoelen en irriteren. 

Bronnen
What Is My Skin Type? Identifying Oily, Combination, Dry, Normal (greatist.com)
Huidtypes, welke zijn er en welke heb jij? Test het hier! | Rossberck
Wat zijn ceramiden? (cerave.be)
Wat is hyaluronzuur en hoe werkt het? (laroche-posay.be)
Wat is retinol (Vitamine A) en wat doet het voor je huid? | Dermalogica

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram